Izvor: B92, 20.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žrtve vrućina u Rumuniji i Austriji

Bukurešt. Beč -- Više osoba preminulo je danas, zbog visokih temperatura, u Rumuniji i Austriji. Rekordne temperature u Slovačkoj i Sloveniji.

U Rumuniji je od visoke temeprature preminulo sedam osoba. Više od 1.000 poziva službi hitne pomoći zabeleženo je samo u Bukureštu, a sve veći broj ljudi koji ne mogu da izlaze iz kuća obraća se za pomoć socijalnim službama.

Predviđa se da će talas vrućina trajati do kraja nedelje, s temperaturama do 42 stepena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u subotu i nedelju.

Najteže je u bolnicama u kojima nema klima-uređaja i u gradskom saobraćaju, u čijim vozilima temperature dostižu 60 stepeni Celzijusa.

U Vladi Rumunije svakodnevno se sastaje međuministarski komitet koji analizira situaciju.

U javnoj administraciji se radi dvokratno.

Otvoreni su rashladni punktovi u apotekama koje raspolažu klima-uređajima. Rumunski Crveni krst je otvorio je 11 centara za pomoć građanima na punktovima širom Bukurešta i punktove u 17 županija.

Četiri osobe preminule od vrućine u Austriji

Četiri osobe su preminule u Beču i na jugu Austrije od visoke temperature, saopštile su danas austrijske službe za ukazivanje prve pomoći.

Jedan 56-godišnjak je juče nadjen mrtav u jednom parku, dok je jedna 80-godišnja žena nadjena je mrtva u stanu u Gracu na jugu zemlje, naveo je Crveni krst.

Crveni krst je saopštio i da je jedan 83-godišnjak preminuo od srčanog udara u Knitefeldu kod Graca, a jedna 76-godišnja žena u Beču, gde je pala na ulici.

Od prošle nedelje u Austriji je temperatura svakodnevno viša od 30 stepeni, a danas je bila 38 stepeni Celzijusa.

Rekordne temperature u Slovačkoj

U Slovačkoj je danas oboren rekord star samo jedan dan, pošto je temperatura na dva mesta u toj zemlji prešla 40 stepeni Celzijusa.

U Hurbanovu na jugu Slovačke, u pograničnoj oblasti ka Mađarskoj, izmereno je 40,1 stepeni.

Slovaci, otkako je početkom nedelje počela tropska vrućina, imaju skraćeno radno vreme i poseban režim smena u nekim profesijama.

Gradske vlasti u Bratislavi od danas u pešačkoj zoni dele rashlađenu mineralnu vodu.

Zabeležena najviša temperatura u Sloveniji

Danas je zabeležena i najviša temperatura u Sloveniji u ovoj godini. Izmereno je 39 stepeni Celizjusovih u Murskoj Soboti.

U drugim mestima temperatura je bila tek stepen-dva niža.

Slovenija još nije proglasila elementarnu nepogodu zbog velikih vrućina, ali je proglašena velika opasnost od požara.

Slovence muči i povećana količina otrovnog ozona u vazduhu što prati vrućinu u gradovima.

Ta količina je danas u Ljubljani i drugim mestima prešla kritičnu vrednost od 180 mikrograma po kubnom metru vazduha što kod ljudi, posebno bolesnih od astme i krvotoka, izaziva smetnje u vidu, nadraženost sluzokože nosa i grla i teskoće u disanju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.