Izvor: B92, 09.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živković: Vojska bez kontrole

Ljubljana, Tuzla -- Bivši premijer Srbije Zoran Živković izjavio da Vojska sada, a ni ranije, nije bila pod kontrolom.

"Nismo imali kontrolu nad Vojskom, a ni danas je nema", izjavio je Živković u Ljubljani povodom slučaja Mladić na predavanju "Srbi i Evropa: 2006, godina raspleta", kojim je počela sedmodnevna proslava Dana EU u Ljubljani, u organizaciji slovenačkog Instituta za bliskoistočne i balkanske studije Ifimes, u centru Evropa.

Živković je tom prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << govorio o problemima s kojima se Srbija suočavala i suočava se i danas. "Za probleme hapšenja Mladića, Kosovo i Crnu Goru više ne postoje dobra, već samo manje loša rešenja", rekao je Živković. "Da je Zoran Đinđić živ, Crna Gora bi već bila nezavisna i to uopšte ne bi bila tema", rekao je Živković i dodao da aktuelna vlast u Srbiji podržava državnu zajednicu iako niko ne zna zašto, a to je tema koja ih ništa ne košta, u koju se ništa ne ulaže, pa ni politička budućnost onih koji te stavove zastupaju. "Mi jesmo braća, pa hajde onda da se izljubimo i pozdravimo kao braća. Ni ja ne spavam u krevetu, niti sam u istoj kući sa svojim bratom, treba da se rastavi ono što je i tako rastavljeno", rekao je Živković.

Živković je ponovio da Kosovo treba podeliti i omogućiti Srbima i Albancima, koji nikada nisu živeli zajedno, ali jesu mirno jedni pored drugih, da nastave sa svojim životima, podsetivši da je, otkako je na Kosovu KFOR, živote izgubilo 2.000 Srba, i da Srbima niko ne može da garantuje bezbednost u mogućem, privremeno ili stalno, nezavisnom Kosovu. "Nisu svi Srbi krivi za ono što se dešavalo Albancima. Nezavisno Kosovo znači iseljavanje Srba, a ne mogu se naterati ljudi koji su se do juče klali da sada žive zajedno", rekao je Živković. On je dodao da Slobodanu Miloševiću najviše zamera što je državu doveo dotle da o njoj odlučuju trećepozivci iz međunarodne zajednice.

"Ako neko hoće da me pita što nisam ja uhapsio Mladića, na to ima puno pravo", rekao je Živković pred punom salom centra Evropa i dodao da je uzrok tome činjenica da se nije znalo gde je Mladić i da li je u Srbiji, a sve to zato što Vlada nije kontrolisala Vojsku, a ne kontroliše je ni danas. "Vojska je ostala nereformisana do danas, kost u mozgu generala je ostala", rekao je Živković i dodao da u Srbiji ne postoji spremnost da Mladić bude uhapšen. "Koštunica nikada nikoga nije uhapsio, u Hag su dobrovoljno otišli oni koje Karla del Ponte od mene nikada nije ni tražila. Koštunica kaže da bi bilo dobro da nađemo Mladića. Pa bilo bi dobro i da nađemo naftu kod Novog Sada, ali se to neće desiti", rekao je Živković.

Šuklje: Tačno

Navode Zorana Živkovića o tome da vlasti u Srbiji nisu imale kontrolu nad Vojskom potvrđuje bivši ambasador Slovenije u Beogradu Borut Šuklje. On danas u listu Finance piše da je sada jasno zašto upravo te probleme, odnosno nadzor tajnih službi, u prvi plan stavlja i evropski komesar za proširenje Oli Ren. Šuklje u tekstu "Zovi 9191 za Ratka Mladića" podseća na hapšenje generala Momčila Perišića 2002, kada je i premijer Zoran Đinđić, na vanrednoj sednici Vlade, rekao da sem vojnog tužioca i sudije, niko od državnih i vojnih funkcionera nije bio obavešten o hapšenju, što je samo još jedan dokaz da nema nikakve kontrole nad vojnim službama.

Šuklje piše da je prekidanjem pregovora sa SCG EU posegla za najtvrđim oblikom pregovaranja. "Politika uslovljavanja je nova maksima evropskih procesa širenja", piše Šuklje i dodaje da je za to potvrda i Hrvatska i da će politika potpunog, rigoroznog uslovljavanja biti standard i dalje. "Države Jugoistočne Evrope, pre svega i posebno Srbija, moraju da obezbede punu civilnu kontrolu tajnih službi", tvrdi Šuklje i podseća na to da u SCG deluje najmanje šest tajnih službi.

"Hapšenje i izručenje Mladića, a od kog u dobroj meri zavisi i evropska sudbina Srbije, uslovljavaju dve činjenice. Ključna činjenica je sposobnost političke i upravljačke saradnje demokratskih političkih grupacija u Srbiji, a posledična činjenica je doslednost uspostavljanja demokratske kontrole rada bezbedonosno-obaveštajnih službi i stvarna identifikacija svih segmenata politike i službi koje su aktivno učestvovale u zaštiti i pomaganju haškim beguncima", piše Šuklje.

"Novinari više ne čekaju Mladića"

Novinarske ekipe, posle dva meseca čekanja da zabeleže prebacivanje Ratka Mladića u Hag, povlače dežurstva kod aerodroma Dubrava kod Tuzle, piše sarajevski Dnevni avaz. Najavljivana hapšenja Mladića umorila su javnost, što najbolje pokazuju informacije o povlačenju ekipa stranih novinskih agencija, koje su više od dva meseca svakodnevno bile kod Aerodroma Dubrava, piše list.

Pojedine velike svetske agencije u Beogradu, Tuzli i Hagu u poslednja dva meseca držale su u pripravnosti po nekoliko novinarskih ekipa. "Različite informacije su dolazile do nas, počev od one da je Mladić već uhapšen i da se čeka politička odluka Vojislava Koštunice o prebacivanju u Hag, do one da se, slično Gotovini, njegovo hapšenje priprema u jednoj od susednih zemalja", rekao je jedan od stranih novinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.