Žestoka rasprava u Skupštini Crne Gore oko Srebrenice: Pokušaj satanizacije srpskog naroda VIDEO

Izvor: B92, 09.Jun.2021, 16:26

Žestoka rasprava u Skupštini Crne Gore oko Srebrenice: "Pokušaj satanizacije srpskog naroda" VIDEO

Nakon više od četiri sata u Skupštini Crne Gore završena je rasprava o predlogu nove rezolucije o Srebrenici

Kako je najavio predsednik Aleksa Bečić, o njoj će se glasati naknadno, ne precizirajući kada.

Rezoluciju su podneli poslanici Ervin Ibrahimović, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Andrija Popović.

Vladajući Demokratski front neće glasati za predlog nove rezolucije o Srebrenici, koju je podnela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grupa opozicionih poslanika, prevođenih Bošnjačkom strankom, kojom se traži priznanje da se u tom gradu tokom protekog rata dogodio genocid, da se ne sme negirati taj zločin i da se 11. jul proglasi Danom sećanja u Crnoj Gori.

Poslanici pojedinačno najuticajnije DPS Mila Ðukanovića nisu prisustvovali raspravi, a glavno pitanje poslanika DF-a je bilo i zašto je ovaj predlog na dnevni red došao posle gotovo tri decnije od rata i zašto Bošnjaci takvu rezoluciju nisu predložili kada je na vlasti bila DPS, sa kojom su bili decenijama u vladajućoj koaliciji i mogli su je lagano usvoiti.

Bošnjački, albanski i poslanici dela opozicije, kao i deo vladajuće većine URA Dritana Abazovića izjasnili su se da će glasati za predloženu rezoluciju.

Oni su u svojim diskusijama pozivali na njen izglasavanje, a u svojim diskusijama su redom isticali da se u Srebrenici dogodio genocid, kao i da je to potvrđeno jučerašnjom presudom generalu bivše VRS Ratku Mladiću, koji je u Hagu pravosnažno osuđen na doživotni zatvor.

Poslanici, koji su se izjasnili da će glasati za rezoluciju, tvrde da ona ne osuđuje srpski narod, već da je presudom Mladiću genocid u Srebrenici dobio "ime i prezime".

"Smatram da na osnovu pravosnažne presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde i na osnovu usvojenih rezolucija u Evropskom parlamentu i u Kongresu SAD-a, usvajanjem Rezolucije u ovom parlamentu Crna Gora će nedvosmisleno pokazati da joj je mesto u društvu razvijenih demokratija", rekao je podnosilac rezolucije Ervin Ibrahimović.

Poslanica Socijaldemokratske partije SDP Draginja Vuksanović-Stanković rekla je da genocid u Srebrenici nije političko, nego civilizacijsko pitanje i da je negiranje ili umanjivanje genocida u Srebrenii isto što umanjivati Holokaust ili Jasenovac.

"Oni koji u Ratku Mladiću vide samo Srbina najveći su eprijatelji srpskog naroda", rekla je ona i dodala da bi danas ponovo "neki hteli koncepte etnički čistih teritorija i koncept etničkog čišćenja".

"Srpski svet nije ništa drugo do ista velikodržavna politika iz devedesetih koja je dovela do genocida", rekla je i dodala:

"Da li je moguće da im nije dosta patnje svih pa i svog naroda zarad suludih i nacionalističkih ideja ''velike Srbije''. Neće biti ni ''velike Srbije'' niti ''srpskog sveta''. Danas su Srbi na vlasti sledbenici Šešelja i Miloševića. Oni isti koji su zapalili bivšu Jugoslaviju. Ta valst u Beogradu danas kontroliše makar dve trećine ove naše vlasti", kazala je Vuksanović Stanković.

U raspravi je bilo iskri kada je poslanica Bošnjačke stranke za Republiku Srpsku rekla da je takozvana, a poslaniku Marku Milačiću opozicija je zamerila to što je svoje obraćanje završio povikom "živela Republika Srpska".

Poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović je s druge strane istakao da je predlog rezolucije o Srebrenici provokacija kojom se želi satanizovati srpski narod i proglasiti genocidnim.

On je istakao da poslanici DF neće glasati za ovu rezoluciju.

„Ona je direktno usmerena protiv srpskog naroda, ali je namenjena za dnevno političku upotrebu, jer oni koji stoje iza nje očigledno su više razmišljali o političkih poenima, nego o žrtvama, više su razmišljali o podizanju tenzija u društvu, a kako bi podigli svoje posrnule rejtinge. Mene interesuje osnovni cilj ovog teksta, a to pokušaj satanizacije srpskog naroda", kazao je Vučurović.

On je kazao da je razočaran da danas nisu prisutni predstavnici vlade, jer je, kako je podsetio, i u samoj vladi došlo do grkih reči na ovu temu.

Vučurović je osudio zločin u Srebrenici i istakao da očekuje da se osudi i zločin nad Srbima.

Takođe, rekao je da su ovakvi projekti napravljeni da se baš Srbi nateraju, nagovore, instruiraju da ovaj teški zločin u Srebrenici nazovu genocidom.

"Nema čega srpski narod da se stidi ili kaje ili nosi neki teret, mi smo pobednički i slobodarski narod, ali i narod koji je često bio na putu stradanja. I onda se pojave dušebrižnici koji kažu da se suočimo sa istinom. Naša istina su genocid u Jasenovcu, Prebilovci, Jadovno, Koristska jama, Velika, Piva, Zidani most, Oluja, Bljesak i mnogi drugi", jasan je Vučurović.

On konstatovao da nema niko u plenarnoj sali Skupštine da nije osudio zločin u Srebrenici, ali zato ima pola onih poslanika koje nije briga za zločine nad Srbima i koji to ne osuđuju, a ti isti su slali svoje predstavnike na proslavu zločinačke Oluje.

Vučurović je pozvao predlagače da povuku predloženu rezoluciju, jer ona, kako je rekao, nije nikakav akt pomirenja i ujedinjenja, već provokacija srpskog naroda.

Šef poslaničke grupe "Pokreta za promjene" u crnogorskom parlamentu Branko Radulović izjavio je da bi glasao za rezoluciju u kojoj bi, kako je rekao, bile sve "Srebrenice" koje su se dogodile na ovim prostorima.

"Neću da glasam za političke stvari", rekao je Radulović, a preneo je "Sputnjik".

Poslanik SNP Vladimir Joković kazao je da nemaju pravo da previše grledaju unazad jer svakoga najviše bole zločini sopstvenog naroda.

"Treba da gledamo unapred i osudimo sve zločine. Apsolutno ću uvek dići ruku za to, pojedinačno ne", poručio je Joković. Ako bi, dodao je, ova rezolucija bila proširena na osudu svih genocida, glasaćemo za nju.

Poslanica kluba "Crno na bijelo" Suada Zoronjić kazala je da je predlog Bošnjačke stranke na jedan način jednostrana jer nije prepoznala ulogu njihovih koalicionih partnera. Ona je rekla da za nju dileme nema i da će glasati za rezoluciju.

Poslanik opozicionih Socijaldemokrata Ivan Brajović rekao je da za tu partiju nema dileme da se u Srebrenici desio najmonstruozniji zločin u Evropi nakon Drugog svetskog rata, preneo je Tanjug.

Poslanica Socijaldemokratske partije SDP Draginja Vuksanović-Stanković rekla je da genocid u Srebrenici nije političko, nego civilizacijsko pitanje.

"Danas negirati ili umanjivati genocid u Srebrenici, isto je što i umanjivati Holokaust ili Jasenovac. Oni koji u Ratku Mladiću vide samo Srbina najveći su neprijatelji srpskog naroda", rekla je.

Podsetimo, poslanici na sednici Skupštine Crne Gore raspravljali su o Predlogu rezolucije koji su podneli Ibrahimović, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Andrija Popović.

Ibrahimović je izjavio da Predlog rezolucije podrazumeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici desio genocid i da je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka.

Tekst rezolucije, kako je naveo, predvideo je i da se 11. jul proglasi Danom sećanja na žrtve Srebrenice, da se afirmiše mir i stabilnost i da se pozovu javne institucije da istraže ratne zločine.

“Smatram da će usvajanjem rezolucije u ovom parlamentu Crna Gora nedvosmisleno pokazati da joj je mesto u društvu razvijenih demokratija”, rekao je Ibrahimović.

On je kazao da treba sve da zabrinu dešavanja poslednih meseci, jer je, kako je naveo, pojačan stepen multietičke i multiverske distance.

"Ova rezolucija će da onemogući da se zločinci kriju iza naroda i uskratiti mogućnost da se ovaj strašni događaj koristi u dnevno političke svrhe“, poručio je Ibrahimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Crna Gora: Opozicija i URA će podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Jun.2021

Potrebno je da se zabrani javno negiranje genocida koji su priznali relevantni međunarodni sudovi, stav je zastupnika u Skupštini Crne Gore koji su za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Oni koji se tome protive, uglavnom iz stranaka vladajuće većine u Crnoj Gori tvrde da e zločin u Srebrenici...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.