Izvor: RTS, 27.Feb.2021, 17:43

Zbog parkinga srušili spomenik žrtvama ustaškog režima u Hrvatskoj

U Noskovačkoj Dubravi, u Hrvatskoj, seoske vlasti su naložile rušenje spomenika žrtvama ustaškog režima da bi napravile parking za turističke autobuse.
Spomenik je srušen početkom ove sedmice, a posvećen je poginulim borcima vojvođanskih brigada i žrtvama ustaškog terora u tom mestu.

Plan je da spomenik bude premeštan 10-20 metara dalje od mesta gde se nalazio.
Zamenik župana Virovitičko-podravske županije Igor Pavković >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kaže da je spomenik sagrađen pedesetih godina prošlog veka u centru sela, ispred tamošnje osnovne škole.
U sastavu spomenika je i spomen-kosturnica u koju su sakupljeni zemni ostaci poginulih boraca vojvođanskih brigada s više lokacija u okolini, gde su se tokom Drugog svetskog rata vodile borbe s Nemcima, rekao je Pavković za hrvatski portal Novosti.
Uklanjanje je inicirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim delovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije ispred čije se upravne zgrada i nalazi.
Uklanjanje je obrazloženo potrebom da se na tom mestu izgradi parking za autobuse, s obzirom na to da se na toj lokaciji nalaze hostel i prihvatilište, kao i da je do epidemije koronavirusa tamo dolazilo dosta posetilaca, među kojima i grupe u autobusima.
Pavković kaže da su bili u dilemi jer se, smatra, parking mogao sagraditi na mestu gde bi trebalo da bude premešten spomenik, što je, prema njegovim rečima, dobra lokacija za autobuse.
"Time bi se uštedeli troškovi demontaže i premeštanja spomenika. S radovima na uklanjanju spomenika na površini su se pojavile i kosti vojvođanskih boraca. Zbog nalaska je pozvana policija koja je napravila uviđaj i zatvorila gradilište, dok se pitanje kostiju na reši", rekao je on. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.