Završen vodovod građen 15 godina

Izvor: Press, 22.Nov.2010, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen vodovod građen 15 godina

U selu Petka svečano je pušten u rad novi vodovod, čija je izgradnja započeta pre 15 godina. U izgradnju vodovoda, koji će se snabdevati sa izvorišta u Kostolcu, uloženo je 29 miliona dinara iz gradskog fonda za zaštitu životne sredine. Na cevovod dužine 10 kilometara priključeno je 137 kuća, što je trećina od ukupnog broja domaćinstava u ovom selu.- Lokalna samouprava i preduzeće „Vodovod i kanalizacija" nastojaće da u narednom periodu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << obezbede uslove za priključenje i ostalih domaćinstava u Petki. Naš krajnji cilj je da vodovodna mreža bude izgrađena u svim seoskim naseljima sa teritorije grada Požarevca - rekao je Nenad Ratić, direktor JP „Vodovod i kanalizacija".
Najugroženije među 25 seoskih naselja do sada je bila upravo Petka, jer su se njeni žitelji snabdevali vodom iz zagađenih privatnih bunara. Poslednja ispitivanja Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu pokazala su da u ovom selu, kao i u Kličevcu i Beranju, nijedan od ispitanih bunara nije imao zdravu vodu za piće. Zbog nestručno izgrađenih septičkih jama, u svim ispitivanim uzorcima vode nađene su bakterije fekalnog porekla, dok su koncentracije nitrata bile višestruko veće od dozvoljenih.
Zagađenu vodu imala je i većina ispitanih bunara u Bubušincu, Bratincu, Barama i Rečici, dok su polovinu ispravnih bunara imali samo Ostrovo i Maljurevac. Rizik obolevanja zbog zagađene vode izbegla su samo naselja Klenovnik, Ćirikovac i Stari Kostolac, koja su priključena na vodovod, kao i Bradarac, koji ima sopstveno, centralno vodosnabdevanje.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.