Zatvorena biračka mesta u BiH

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 03.Okt.2010, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvorena biračka mesta u BiH

Beograd, Banja Luka -- Biračka mesta u BiH zatvorena su u 19.00 sati, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH.

Birači, koji su se u 19.00 sati zatekli na biračkim mestima mogli su po pravilima CIK-a da obave svoju građansku dužnost.

Građani Bosne i Hercegovine na opštim izborima biraju članove predsedništva i skupštine, parlamente i lidere Republike Srpske i Federacije BiH kao i vlast u kantonima.

Prema podacima Centralne izborne komisije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do 15 časova na izbore je izašlo 35,7 odsto birača - najviše u distriktu Brčko, 42,4 odsto, dok je u Republici Srpskoj glasalo više od 35,78 odsto upisanih birača.

Na šestim opštim posleratnim izborima, pravo glasa ima 3,1 milion birača u Bosni i Hercegovini, a o značaju izbora govore potrošeni milioni maraka na predizbornu kampanju.

Silajdžić zaboravio dokumente

Član predsedništva Bosne i Hercegovine i kandidat Stranke za BiH za tu funkciju za naredne četri godine Haris Silajdžić nije uspeo da glasa jer je zaboravio dokumenta.

Silajdžić je na izborno mesto u ulici Ferhadija došao u 11 sati, kao što je i najavio, i tek posle pola sata čekanja u dugačkom redu shvatio da nije poneo dokumenta.

Najznačajnije je glasanje za tri člana predsedništva BiH za koje se prijavilo troje kandidata iz srpskog, devetoro iz bošnjačkog i sedam iz hrvatskog naroda.

Kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata Nebojša Radmanović kazao je da očekuje poboljšanja posle izbora.

"To je svečanost, to je dan nade za sve u Republici Srpskoj. Siguran sam da će izabrati prave. To znači korak napred u srećniju budućnost svih”, poručio je on.

Kandidat Socijaldemokratske partije Željko Komšić nada se da će BiH uhvatiti korak sa zemljama regiona.

"Stići ćemo, ako ništa drugo, zemlje u regionu koje su nam nažalost odmakle”, naveo je on.

Kandidat Stranke za BiH Haris Silajdžić je prokomentarisao učešće najviših srpskih zvaničnika u predizbornoj kampanji na mitinzima Milorada Dodika.

"Ne može se dolaziti i davati potpora onima koji su se jasno i glasno deklarisali za razbijanje BiH, a istovremeno govoriti o poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. Dakle ili jedno ili drugo”, reagovao je on.

Trka i za predsednika Republike Srpske

Osim izbora za članove predsedništva, građani Republike Srpske biraju i predsednika ovog entiteta.

Glavni favorit je dosadašnji premijer Milorad Dodik, a očekivan je i dobar rezultat kandidata udružene opozicije Ognjena Tadića.

Lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik iskoristio je priliku da još jednom iskaže svoj negativan stav prema zajedničkoj državi.

"Bosna je apsurdna država. To je zemlja bez unutrašnjeg dogovora. Ako ne pronađemo unutrašnji komprmois, sledeći korak je da se mirno raziđemo. Treba da živimo jedni pored drugih, gradimo nove odnose u skladu sa savremenom civilizaicjom”, poručio je on.

Kandidat koalicije "Zajedno za Srpsku" Ognjen Tadić najavio je da, u slučaju njegove pobede, Republiku Srpsku čekaju ozbiljne promene.

"Vjerujem da će koalicija 'Zajedno za Srpsku’, sa svojim članicama strankama SDS-om, PDP-om i radikalima, donijeti ozbiljne promjene u RS i da ništa više posle 3. oktobra neće biti kao što je bilo do sada”, naveo je on.

U Transparensi internešnelu, kao i u mnogim drugim NVO, sa pažnjom su pratili kampanju i istraživanja javnog mnjenja.

Smatraju da je nakon izbora moguća promena odnosa snaga na državnom nivou, ali to opet ne bi u značajnijoj meri uticalo na stanje u BiH.

U BiH je otvoreno ukupno 5.269 biračkih mjesta. Preliminarni rezultati izbora, prema najavama Centralne izborne komisije, trebalo bi da budu poznati večeras pre ponoći.

SNSD zabranio izveštavanje banjalučkoj ATV

Alternativnoj televiziji iz Banaluke zabranjeno je izveštavanje iz izbornih štabova Saveza nezavisnih socijaldemokrata, bez reči obrazloženja, saopštila je ta televizija.

Kako je za B92 rekla direktorka ATV-a Nataša Tešanović, stranka na čijem čelu je premijer Republike Srpske Milorad Dodik grubo je narušila pravo novinara da neometano obavljaju svoj posao, a javnost je ostala uskraćena za objektivno i nepristrasno izveštavanje o današnjim izborima.

Tešanovićeva je dodala da su novinari te televizije izloženi sistematskim pritiscima Saveza Nezavisnih socijaldemokrata.

"Ovo je vrhunac jedne politike koja se svodi na demonstraciju sile i bahatosti i koja svoju kulminaciju doživljava upravo na dan kada bi građanima trebalo biti omogućeno da ostvare svoje demokratsko pravo i glasaju na izborima”, upozorava Tešanovićeva.

"Ono što je opasno je da je ovo samo uvertira za nove pritiske i građanima RS treba reći da ce očito ovako proći svako ko ne aplaudira vođi i partiji, odnosno ko se usudio da drugačije misli i govori", kaže ona.

B92 je pokušala da dobije komentar izvršnog direktora stranke Rajka Vasića, koji je potpisao dopis upućen ATV-u, ali on nije odgovarao na telefonske pozive.

Incko: Građani odlučuju o svojoj i budućnosti BiH

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je na Palama da građani danas na izborima odlučuju o svojoj budućnosti i budućnosti Bosne i Hercegovine.

"Za dve do četiri godine BiH će verovatno dobiti status kandidata za EU i sad se odlučuje gde će zemlja krenuti", kazao je Incko na Palama, gde je posetio jedno od biračkih mesta.

On je kazao da je zadovoljan što je izborni proces u BiH organizovan "veoma korektno" i što je izlaznost građana veća nego na prethodnim izborima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.