Zašto je ubijen Ivo Pukanić?

Izvor: B92, 25.Jul.2012, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je ubijen Ivo Pukanić?

Zagreb -- Hrvatski nedeljnik Aktual piše da je vlasnik Nacionala Ivo Pukanić ubijen kako bi se sprečilo da o balkanskoj duvanskoj mafiji svedoči u Crnoj Gori.

List navodi da istražioci proveravaju da li odbegli narkobos Darko Šarić stoji iza kompanije Dženeral pajonir (General Pioneer) s čijeg je računa Slobodanu Đuroviću u Crnoj Gori uplaćeno 780.000 evra dvadeset i jedan dan pre atentata na Ivu Pukanića.

Ivo Pukanić ubijen je 23. oktobra 2008. kad je u večernjim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << satima izlazio iz redakcije nedeljnika.

U zagrebačkom sudu šest lica umešanih u ubistvo, među kojima i Đurović, osuđeno je na visoke zatvorske kazne, a proces se vodi i u Beogradu, gde se sudi izvršiocu Željku Milovanoviću, Milenku Kuzmanoviću i Sretenu Jociću koji je po optužnici organizovao ubistvo za nepoznatog naručioca.

Istražioci kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala na pragu su otkrića pravog motiva za atentat u oktobru 2008. na Ivu Pukanića, jednog od osnivača i suvlasnika nedeljnika "Nacional", piše "Aktual", ističući da je motiv bio Pukanićeva namera da o prikupljenim informacijama o miljeu duvanske mafije, nakon svedočenja u Italiji, svedoči i u Crnoj Gori, gde se pripremala nova istraga o tome.

Istražioci su došli do novog traga koji upućuje upravo na taj zaključak. Otkrili su da se Pukanić pripremao otići da svedoči u Crnu Goru, što su neki tamo znali, a otkrili su i s kim se Pukanić o tome dogovarao, kako se vodila ta komunikacija, kad se dešavala i šta je Pukanić poručio crnogorskim sagovornicima.

Izvor koji istražioci smatraju pouzdanim otkrio im je da je Ivo Pukanić samo nekoliko meseci pre atentata kontaktirao s nekim zvaničnicima iz Crne Gore i dogovarao se s njima o tome da će svedočiti o tome šta zna o upletenosti vrha crnogorskoga političkog i poslovnog miljea u šverc cigareta.

Isti izvor ispričao je istražiocima da su se kontakti Pukanića s licima iz crnogorskog političkog miljea odvijali putem imejlova, da se to dešavalo krajem jula 2008. godine, da je Pukanić u porukama napisao da je spreman da svedoči o svojim informacijama o balkanskoj duvanskoj mafiji i njenim ključnim protagonistima, kao i da se izvinio što zbog sprečenosti neće moći doći svedočiti pre jeseni 2008. godine.

Zbog interesa istrage čuvaju se precizni detalji o tome koju je imejl adresu Pukanić koristio i da li je pri tome koristio i nekog posrednika. Zasad se ne otkrivaju ni informacije s kim je tačno Pukanić kontaktirao, zbog kog postupka je u Crnoj Gori njegovo svedočenje moglo biti korisno, a sve se to ne otkriva možda i zbog bezbednosti lica koja su u to bila uključena, piše list.

Pukanić je još pre deset godina komunicirao s crnogorskim predstavnicima parlamentarne istražne komisije koji su istraživali osnovanost svojevremenog iscrpnog pisanja "Nacionala" o duvanskoj mafiji.

Oni su posetili Pukanića u Zagrebu i od njega dobili neke dokumente i otkrili šta znaju o aktivnostima duvanske mafije. Konačno je i crnogorska parlamentarna istražna komisija donela zaključak da je najveći deo otkrića "Nacionala" o toj temi istinit, a manji deo tih navoda nije uspela proveriti, piše list.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pukanić ubijen zbog svedočenja u Crnoj Gori?

Izvor: Telegraf.rs, 25.Jul.2012

Ivo Pukanić samo nekoliko meseci pre atentata kontaktirao s nekim zvaničnicima iz Crne Gore i dogovarao se s njima da svedoči o tome šta zna o upletenosti vrha crnogorskoga političkog i poslovnog miljea u šverc cigareta

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.