Izvor: B92, 03.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zasedala Igmanska inicijativa

Sarajevo -- Učesnici zasedanja Igmanske inicijative ocenili da zemlje inicijative ne uspevaju da reše međudržavne probleme.

Ocenjeno je da Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija ne uspevaju da reše međudržavne probleme jer su okrenute prošlosti i sukobima. Sastanak članica Igmanske inicijative završen je sinoć u Sarajevu, a razgovarano je o otvorenim pitanjima između tih država.

Učesnici su zaključili da bi te zemlje lakše rešavale probleme >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada bi zajedno išle ka Evropskoj uniji.

Predstavnik Srbije, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada Aleksandar Popov, smatra da će turbulencija u regionu biti više zbog Kosova i da bi nezavisnost Kosova mogla poremetiti odnose u regionu.

"Od Miloševićevog doba nisu prekinute kalkulacije da se gubitak Kosova nadomesti pripajanjem Republike Srpske. To je dobilo dramatične prizvuke pozivanjem na referendum, na šta se u Srbiji niko ne oglašava", rekao je on, piše sarajevsko Oslobođenje.

On je ocenio da je takvo pripajanje nerealno zbog medjunarodnog prisustva u regiji, ali da to pitanje destabilizuje region i onemogućava da se normalno priča o drugim problemima.

Šef Misije OEBS-a u BiH Daglas Dejvidson kritikovao je Hrvatsku što nije omogućila Srbima da se vrate u društvene stanove, a ambasador Hrvatske u BiH Josip Vrbošić je rekao da društveni stanovi nisu privatna svojina i da je Hrvatska našla druge načine da obešteti stanare.

Igmanska inicijativa je koalicija oko 150 nevladinih organizacija iz regiona koje se zalažu za normalizaciju odnosa četiri države. Igmanska inicijativa je dobila ime po grupi intelektualaca iz Srbije koji su u aprila 1995. uz velike probleme uspeli da, preko Igmana, uđu u opkoljeno Sarajevo i pruže podršku njegovim stanovnicima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.