Zakupac rasterao turiste

Izvor: Politika, 15.Jul.2009, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakupac rasterao turiste

Na Svetom Stefanu nikad lošija sezona jer su pod ključem grad-hotel, kao i najlepše plaže na Crnogorskom primorju

Sveti Stefan – Polovina je jula, a na Svetom Stefanu i u Miločeru goste broje – stotinama. Ovde, gde je ranijih godina boravilo na hiljade stranih i domaćih turista, praznih kuća je napretek. I velike kuće nemaju nijednog gosta.

– Malo kriza, dugotrajne kiše, a najviše zakupac grada-hotela oterali su goste – kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za „Politiku” Krsto Rađenović, meštanin. –Singapurska kompanija „Aman rizorts”, koju ovde predstavlja izvesni Žan Pjer Baraten, učinila je sve da devalvira nekada najpoznatije crnogorsko letovalište. Tri godine „svetac” je zaključan, okolne plaže zakupac je proglasio svojom zonom i do sada je zabranjivao pristup kupačima. Žalili smo se, protestovali, ali slaba je vajda. Grad-hotel će još dugo biti bez turista, jer njegova obnova nije ni započela. A kada on nije otvoren, ovde nema turizma.

Jovan – Paka Kentera kaže da će ukoliko ne uslede hitne intervencije i plaže budu „odblokirane” uslediti radikalnije mere meštana, jer su ugrožena njihova ljudska prava. Ne mogu da se kupaju ni oni ni njihovi gosti tamo gde su to činili oduvek.

Da gosti zaobilaze nekada najprivlačniji kutak potvrđuje i Goran Đurašević, jedan od zakupaca leve svetostefanske plaže, koja je manjim delom „pod upravom” Singapuraca.

– Na deo plaže kupači mogu da ulaze besplatno, ko hoće ležaljku i suncobran dnevno plaća 10 evra. No gostiju je veoma malo. Nikada sezona ovde nije bila toliko loša. Kada je „svetac” zaključan, nema ni turista ni posetilaca, koji su dolazili samo da bi se ovde okupali, popili kafu na nekoj od terasa zaključanog letovališta.

Nije bolje ni oko Miločera, gde su Kraljeva i Kraljičina plaža zatvorene za goste. Osim one malobrojne u hotelu „Miločer” čijih je osam apartmana rekonstruisao „Aman rizorts”.

Meštani su ljuti na Vladu Crne Gore koja je sklopila ugovor o tridesetogodišnjem zakupu sa kompanijom koja gotovo ništa ne čini da vrati stari sjaj dragulju južnojadranskog turizma. Naprotiv, ona ga je uništila, imidž je izgubljen zadugo.

U teškoj situaciji,kakva se i ne pamti meštani nude krevet i za osam evra.Hoće li to pomoći,pokazaće naredni dani.No,sezona je kratka,gotovo polovina je prošla – u prazno.

S. Gregović

[objavljeno: 15/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.