Izvor: B92, 17.Okt.2009, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajedno protiv klimatskih promena

Budva -- Učesnici konferencije o klimatskim promenama saglasni su da svaka država regiona mora doprineti smanjenju već vidljivih efekata promena klime.

U Budvi je u toku međunarodna konferencija "Klimatske promene i održivi razvoj u jugoistočnoj Evropi i Mediteranskom regionu". Briga za budućnost životne sredine, prvi put je, na ovom delu planete, okupila visoke zvaničnike Mediterana i jugoistočne Evrope, kao i predstavnike Evropske komisije i međunarodnih organizacija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Cilj evropskih zemalja da se u naredne četiri decenije efekat staklene bašte smanji za 50 odsto, za sada je u ovom delu sveta veoma visok. Ipak, svaka država regiona mora da da svoj maksimum na suzbijanju klimatskih promena.

"Crna Gora koja, prema najnovijim istraživanjima ima prihvatljiv nivo emisije štetnih gasova, namjerava da aktivno učestvuje u procesu suzbijanja daljih klimatskih promjena i zbog želje da se odgovorno odnosi prema naporima međunarodne zajednice, ali i zbog potrebe da dalje unapređuje ustavno načelo 'Crna Gora - ekološka država'", poručio je premijer Crne Gore Milo Đukanović.

"Kao država koja je Ustavom definisana kao ekološka, Crna Gore preduzima mere koje na nivou sektorskih politika treba da omoguće preventivno delovanje i ublažavanje pogubnih efekata koje promena klime može imati”, navodi crnogoroski ministar životne sredine Branimir Gvozdenović.

Ministar životne sredine Srbije Oliver Dulić, koji je i predsedavajući Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, rekao je da će zemljama regiona, koje kucaju na evropska vrata, biti potrebna pomoć da se prilagode novim standardima.

U italijanskom ministarstvu za ekologiju i životnu sredinu, koje je koorganizator budvanske konferencije, upozoravaju da je Mediteran naročito ranjiv na klimatske promene.

"Imamo vodene resurse koji su značajno umanjeni. Ova regija o kojoj govorimo, regija Mediterana, koja predstavlja jednu granicu u istorijskom smislu, s druge strane je, ako to možemo da kažemo, i meteorološka granica, i to je jedan region koji je veoma ranjiv, možda čak i ranjiviji od nekih drugih”, ocenio je državni podsekretar Ministarstva životne sredine Italije Roberto Menia.

Na skupu, koji je okupio više od 300 učesnika, zaključeno je da je veliki korak napred to što su, na nivou visokih državnika, klimatske promene napokon priznate kao problem i to ne samo ekološki već ekonomski, sociološki i bezbednosni.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Đukanović otvorio Konferenciju o klimatskim promenama

Izvor: EMportal, 16.Okt.2009, 19:40

U Budvi je danas počela dvodnevna Konferencija o klimatskim promenama i održivom razvoju u jugoistočnoj Evropi i mediteranskom regonu, na kojoj učestvuje više od 300 zvanica iz zemlje i sveta. Srbiju predstavlja ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.