Izvor: RTS, 12.Maj.2022, 18:12

Zajednički nastup na trećim tržištima zajednička korist za regionalni turizam

U Tirani su ministri turizma i ekonomije zemalja regiona razgovarali o uklanjanju barijera za održivi razvoj turizma. Istaknuto je da je cilj objediniti region u jedno tržište za privlačenje turista iz drugih krajeva sveta.
Prevazilaženje postojećih stereotipa osnov je za povezivanje naroda na Zapadnom Balkanu. Iako turisti sami zaobilaze prepreke, njih je potrebno institucionalno i administrativno ukloniti i stvoriti zajedničko tržište.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Najvažnija stvar je kako da ukinemo barijere među nama. Zbog pandemije komšije su putovale po Zapadnom Balkanu, ali ne i dalje. To međutim nije naš pravi cilj, već kako da uklonimo barijere i napravimo od Balkana dobro mesto i atraktivnu destinaciju na globalnom nivou", poručila je Majljinda Bregu iz Regionalnog saveta za saradnju.
"Ekonomija, zajednički benefit u budućnosti, zajednička kultura, zajedničko istorijsko nasleđe, turistička ponuda, nastupi na trećim tržištima, to je ono što može doneti benefit kako našim građanima, tako i našim malim ili srednjim preduzećima, turističkim radnicima", smatra ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.
U okviru Cefte je već pokrenuta inicijativa za uzajamno priznavanje licenci turističkih radnika i turističkih vodiča.
I u Albaniji su za turističko objedinjavanje. Nemaju iskustva kao u Srbiji ili Crnoj Gori, ali su spremni da uče i sarađuju.
"Imamo sjajne mogućnosti da kreiramo zajedničku platformu, zajednički nastup i promovišemo jedni druge. Dan kada budemo promovisali jedni druge, promovisali sami sebe to će dati velike mogućnosti za razvoj turizma na Balkanu", istakla je Mirela Kumbaro, ministarka turizma Albanije.
Za turiste koji dolaze sa delikih destinacija kao što je Azija, mislim da imamo sjajnu mogućnost ako promovišemo region zajedno, kaže Kumbarova.
U Turističkoj organizaciji Srbije već imaju iskustva u zajedničkim nastupima za zemljama regiona. Očekuju turiste iz Azije i drugih delova sveta, ali su svesni i postojećih prepreka.
"Ono što takođe zna da bude izazov je pristupnost destinacijama. Tako da sada zaista sa sve boljom putnom infrastrukturom, sa sve jačom turističkom privredom mi verujemo da ćemo imati i više zajedničkih turističkih proizvoda", kaže ditektorka TOS Marija Labović.
Zato, dodaje ona, privreda je ta koja turustičke prozvode treba da zajednički kreira a naše je da pomognemo privredama da se povežu i da postanu dalji partneri u daljim aktivnostima. 
Bogat istorijom i tradicijom, prirodnim bogastvima, morima, rekama, jezerima, banjama i planinama, u svojoj turističkoj ponudi Balkan ima veliki potencijal verskog i kulturnog turizma.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.