Zagreb uputio notu Italiji zbog spomenika DAnuciju u Trstu (VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 12.Sep.2019, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb uputio notu Italiji zbog spomenika D'Anuciju u Trstu (VIDEO)

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je protestnu notu Italiji i najoštrije osudilo podizanje spomenika Gabrieleu D'Anunciju u Trstu Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je danas protestnu notu Italiji i najoštrije osudilo podizanje spomenika Gabrieleu D'Anunciju u Trstu. "Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D'Anunciju upravo na dan stote godišnjice okupacije Rijeke, 12. septembra", >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << navodi se u saopštenju tog resora. Mada je, navodi se, reč o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obeležavanje godišnjice okupacije Rijeke u više drugih italijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusedske odnose između dveju država, već odaje priznanje ideologiji i delovanju koji su u dubokoj suprotnosti s evropskim vrednostima. Dodaje se da je tim povodom ambasadoru Italije u Zagrebu uručena protestna nota.PROČITAJTE JOŠ - HRVATSKA U ŠOKU: Italijani istakli svoju zastavu u centru Rijeke Inače, grupa italijanskih neofašista je povodom današnje godišnjice razvila sinoć trobojku Kraljevine Italije na Guvernerovoj palati u Rijeci. To je ranije danas potvrdila riječka policija, koja je zastavu uklonila jutros. Uz zastavu su pronađeni i propagandni materijali, koji za Rijeku i Hrvatsku, baš poput zastave na Guvernerovoj palati, predstavljaju provokaciju, saopšteno je iz policje. Takođe, policija je jutros ispred Guvernerove palate zatekla dvojicu italijanskih državljana starosti 19 i 20 godina sa istom zastavom, manjih dimenzija. Obojica su privedena i sankcionirana na osnovu Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kolinda: Rijeka je bila i ostaje ponosni deo hrvatske domovine

Izvor: B92, 12.Sep.2019

Zagreb -- Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović osudila je danas podizanje spomenika Gabrijelu D`Anunciju u Trstu i Rimu...Tom prilikom je poručila da je Rijeka bila i ostaje ponosni deo Hrvatske...Gabrijele D`Anuncio je bio italijanski pesnik, dramaturg, avanturista i političar...Bio je jedan...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.