Izvor: B92, 04.Dec.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb: Vrednosni sud nije kažnjiv

Zagreb -- Šef hrvatske policije Vladimir Faber izvinio se zbog policijskog postupka prema Josipu Deloliju, koji je po Zagrebu lepio plakate o "bandi lopovskoj".

"'Stegnite vi svoj remen (kaiš), bando lopovska' je vrednosni sud koji se ne mora sviđati policiji, ali koji nije kažnjiv", rekao je Faber navodeći da je prijava protiv Delolija povučena, a da će odgovorni u zagrebačkoj policiji biti kažnjeni. On je uhapšen u noći 1. decembra.

Faber je konferenciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za medije držao s ministrom unutrašnjih poslova Tomislavom Karamarkom. Šef policije Faber je negirao da je policija uklanjala plakate kojima se poziva na protest, dok je Karamarko tvrdio da premijer Ivo Sanader nije vršio pritiske na policiju.

Faber se pozabavio i nevladinim aktivistom Markom Jurčićem, koji je, po njegovom mišljenju, parolom "Uhitite (uhapsite) mene, bando gestapovska”, grubo vređao policiju, ali je prekršajnom obradom utvrđeno da nije učinio ništa kažnjivo.

"Problem nečije lične kulture, nekulture, nedostatka obrazovanja i vaspitanja policija neće rešavati i to nije po zakonu inkriminisano kao prekršaj”, rekao je Faber.

Zaštita osumnjičenih

Faber je za dubrovačkog aktivistu u opozicionoj Socijaldemokratskoj partiji Nikšu Klečka, koji je privođen zbog toga što je neko na Fejsbuku stavio fotomontažu Sanadera u nacističkoj uniformi, rekao da nije hapšen i da je sam došao na informativni razgovor.

On je priznao i da policija ne sme puštati u javnost podatke da se protiv nekog, u ovom slučaju Klečka, vodi postupak zbog povezanosti s lancem korisnika ili distributera dečje pornografije, rekavši da novinari kucaju na hiljade vrata, a da je Dubrovnik mala sredina u kojoj svako svakog zna.

Ranije tokom dana premijer Ivo Sanader rekao je da u Hrvatskoj niko ne sme biti priveden ili uhapšen zato što drugačije misli i pozvao policiju da mu zbog slučajeva u Zagrebu i Dubrovniku podnesu izveštaje.

Opozicija i nevladine organizacije nisu prihvatile takvu poruku; prvi jer su ocenili da je ona zakasnela, dok su drugi, konkretno Hrvatski helsinški odbor, najavili da će organizovati protestne skupove širom zemlje ako vlast nastavi s represijom protiv slobode izgovorene reči, pa i pokuša zabraniti okupljanje građana.

Osudivši postupak policije prema Klečku nedozvoljenim, šef HHO Ivo Banac izrazio je čuđenje što policija nije reagovala na brojna isticanja totalitarnih simbola u hrvatskom društvu kad su predmet medijske obrade bile druga lica iz javnog života, već su povele postupak zato što je u pitanju bio premijer Sanader.

Banac je podsetio da policija nije dejstvovala kad su na hiljade navijača skandirale "Za dom spremni” ili "Ubij, ubij Srbina”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.