Izvor: B92, 24.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb: Srušile se tri zgrade

Zagreb -- U centru Zagreba jutros se srušile tri stambene kuće, urušen asfalt cele ulice, najverovatnije zbog građevinskih radova.

Pretpostavlja se da je uzrok rušenja kopanje temelja za novu poslovnu zgradu Hrvatske elektroprivrede. Pomicanje tla u Kupskoj ulici u centru Zagreba registrovano je u noći između subote i nedelje, posle čega su stanari nekoliko ugroženih kuća evakuisani, a ubrzo potom urušila se jednospratna stambena zgrada u kojoj je živelo osam stanara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Stanari te zgrade uspeli su na vreme da se evakuišu, a tokom dana urušile su se još dve zgrade, a potom i asfalt skoro cele ulice. Gradilište, koje je odmah obišla građevinska inspekcija, hitno je zatvoreno.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić juče je obišao urušenu Kupsku ulicu, čijim je evakuisanim stanarima ponudio privremeni smeštaj u hotelu Internacional, do saniranja štete.

Prema prvim stručnim procenama, razlog za urušavanje moglo bi biti to što ispod asfalta Kupske ulice, gde se pomicalo tlo, prolazi kanal s podzemnim vodama, čiji su zidovi verovatno bili oštećeni iskopavanjem 27 metara dubokih temelja za novu poslovnu zgradu HEP-a.

Procenjuje se da je posle tog oštećenja urušenje svoda kanala sa sobom povuklo i urušenje asfalta i kuća u centru Zagreba. Zbog opasnosti od požara, u ulici su isključeni struja i gas, a policija je blokirala kompletno područje i izdala upozorenje.

Stanari okrivljuju građevinske firme koje grade poslovnu zgradu HEP-a, a predstavnici tih firmi, Koneks i Tehnika, navode da ne snose odgovornost i da njihovi radovi nemaju veze sa urušavanjem.

Predstavnici tih firmi pomogli su stanarima urušenih zgrada da službenim kamionima prevezu najelementarnije stvari pri evakuaciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.