Zagreb: Otkriven identitet napadača

Izvor: B92, 12.Okt.2020, 11:40

Zagreb: Otkriven identitet napadača

Zagreb -- Napadač, koji je pucao u Zagrebu na Markovom trgu i teško ranio policajca, a potom izvršio samoubistvo, po utvrđenim informacijama je državljanin Hrvatske (22).

Osoba nije od ranije poznata policiji, saopštila je policija.

Hrvatski portal Dnevnik saznaje da je napadač iz Kutine i iz braniteljske porodice. Motivi ovog događaja i dalje nisu poznati.

Kako je ranije saopštila policija, telo napadača je nađeno na adresi Jabukovac i, kako se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tvrdi, izvršio je samoubistvo.

Svi nadležni organi angažovani su na utvrđivanju ovog događaja, koji je uznemirio Zagrepčane.

Inače je nakon jutrošnje pucnjave hrvatski parlament otkazao sve najavljene aktivnosti

Na trgu, gde se nalazi sedište vlade, parlamenta i Ustavnog suda, nalaze se mnogobrojne policijske snage, pristup građanima nije dozvoljen, a grad nadleću helikopteri, prenela je Hina.

U okolnim ulicama policija samo propušta stanare obližnih zgrada.

U toku je istraga koja bi trebalo da rasvetli pod kojim okolnostima je rano jutros teško ranjen 31-godišnji policajac.

Deo hrvatskih medija javio je ranije da je napadač, koji je ubrzo pronađen mrtav na Jabukovcu, navodno pucao u zgradu vlade i sabora, a da je rafal samo zahvatio policajca.

Mesto incidenta je obišao premijer Andre Plenković, koji je, kako se navodi Hina, ipak nije bio u zgradi vlade.

Deo medija preneo je ranije da je Plenković u trenutku događaja bio u vladi.

Prema pisanju medija koji se pozivaju na očevice, napadač je do zgrade vlade došao sa severne strane, od crkve svetog Marka.

Zapucao je rafalno prema ulaznim vratima Banskih dvora pri čemu je teško ranjen policajac koji je bio na ulazu u zgradu, a potom se navodno okrenuo na drugu stranu i ispalio rafal prema zgradi sabora.

Napadač se na društvenoj mreži oglasio samo nekoliko minuta nakon napada.

"Dosta je bilo prevara i bezonzirnog gazenja ljuckih vrijednosti bez odgovornosti", naveo je napadač.

Bio je obožavalac muzike Marka Perkovića Tomsona, Miroslava Škore i Mate Miše Kovača i maštao je o ubijanju Srba.

Hina je prenela da je mladić ranijih godina na društvenim mrežama objavljivao snimke Tompsonović, Škorinih i Kovačevih pesama, ali i snimke testiranja snajperskih pušaka i teških mašinki.

Na jednom od snimaka testiranja snajperske puške napisao je: "Da sam jedan od njih, da skidam Srbe”.

Na fejsbuk profilu mladića, koji je nakon pucnjave na Markovom trgu izvršio samoubistvo, na naslovnoj strani je fotografija iz filma "Put rata", reditelja Stivena Spilberga.

Plenković je izjavio da je jutrošnja pucnjava na Markovom trgu "teški pokušaj ubistva" i najverovtnije individualnog karaktera.

Policija i tužilaštvo, rekao je Plenković novinarima komentarišući ovaj događaj, preduzimaju sve radnje da ispitaju kako se to dogodilo, zbog čega se dogodilo i koji je motiv.

U ovom trenutku, dodao je, nema više saznanja o tome, ali i da prve informacije upućuju na to da je reč o događaju koji ima "individualni karakter".

"Ovo je očito neki događaj za koji nemamo dovoljno saznanja da bismo ga ozbiljnije mogli sagledati. Policija i DORH će utvrditi da li je reč o slučaju koji je individualnog karaktera. Za sada, iz ovoga što sam ja uspeo razabrati od informacija, sve upućuje na to. Ali prerano je da bismo o tome više govorili", rekao je premijer, prenela je Hina.

Dodao je da Hrvatska ima kulturu otvorenosti i da su na Markovom trgu i vlada i parlament dostupni svima.

"Po trenutnom režimu ovde su moguća i javna okupljanja, ali ovo nas sve skupa dovodi u jednu novu situaciju", rekao je premijer.

Upitan da li je moguće da se Markov trg zaštiti, odgovorio je potvrdno.

Na pitanje da li za ovaj događaj postoji odgovornost ministra policije Davora Božinovića, Plenković je rekao da nema.

"Nema njegove odgovornosti. Vidim da je krenulo u tom smeru... Nema njegove odgovornosti", rekao je premijer.

Potom se novinarima obratio Božinović, koji je za to prethodno tražio dozvolu premijera, a Plenković mu je odgovorio:

"Može, možeš, reci šta god hoćeš...".

Prema Božinoviću ovakve situacije bi se mogle izbeći ako bi sve bilo zatvoreno.

A na pitanje šta je MUP uradio po pitanju bezbednosti institucija na Markovom trgu, Božinović je rekao da su službe razvile nekoliko scenarija i da će se videti koji će od njih biti primenjen.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.