Zagreb: Kontrolori traže obezbeđenje ili oružje

Izvor: Studio B, 22.Nov.2015, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb: Kontrolori traže obezbeđenje ili oružje

Kontrolori zagrebačkog javnog prevoza zbog čestih napada građana osećaju nesigurnost i traže da ih prati obezbeđenje ili da sami nose oružje, pišu danas hrvatski mediji, dodajući da gradsko saobraćajno preduzeće ZET ipak tu ideju ne razmatra.

"Ideja je da se kontrolori u prvo vreme zaštite na način da sa njima ide obezbeđenje, a posle toga, u skladu sa zakonom, da i oni polože za pripadnike obezbeđenja i dobiju takva ovlašćenja jer mi moramo da učinmoi sve da >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << se ljudi zaštite", obrazložio je ovu ideju predsednik Udruženja sindikata vozača i saobraćajnih radnika Hrvatske Ante Jelić.

Putnici, međutim, smatraju da kontrolorima nikako ne sme da se omogući da "hodaju gradom kao šerifi" i da niko ne može garantovati da zbog karte od 10 kuna (160 dinara) neće doći do veće tragedije, prenosi hrvatski RTL.

Stručnjak za bezbednost Dubravko Gvozdanović čak kaže da je nepristojna ideja naoružavanja kontrolora, u vreme kad preti terorizam.

"To ne bi ništa značilo i ne bi rešilo problem, a ni nivo ugroženosti nije takav pa je deplasirano uopšte o tome i razmišljati", istakao je Gvozdanović.

Kontrolori se u svom zahtevu za oružanom zaštitom pozivaju na razne primere premlaćivanja. Poslednji put je žena bez karte napala kontrolorku koja je završila sa teškim povredama, slomljenom nogom i kragnaom za vrat, podseća RTL.

Iz preduzeća ZET poručuju da će kontrolore zaštititi, ali bez oružja.

"ZET je preduzeo sve u cilju zaštite kontrolora karata, ali u skladu sa pozitivnim propisima Republike Hrvatske. Iracionalne mere, kao što je nošenje oružja, ni u kojem trenutku nisu bile razmatrane kao model prevencije ili dodatne zaštite".

Zbog sigurnosti kontrolora i putnika u novim tramvajima u Zagrebu već postoji video-nadzor koji bi, uz pomoć policije, trebalo da bude dovoljan.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kontrolori traže obezbeđenje ili oružje

Izvor: B92, 22.Nov.2015

Kontrolori zagrebačkog javnog prevoza zbog čestih napada građana osećaju nesigurnost i traže da ih prati obezbeđenje ili da sami nose oružje...Kako pišu hrvatski mediji, gradsko saobraćajno preduzeće ZET ipak tu ideju ne razmatra..."Ideja je da se kontrolori u prvo vreme zaštite na način...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.