Zagađena voda u Krupnju!

Izvor: Press, 03.Jun.2010, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagađena voda u Krupnju!

U varošici više od dve nedelje voda ne sme da se koristi ni za održavanje higijene jer može biti prenosnik zarazne žutice, trbušnog tifusa i meningitisa Oko 5.000 stanovnika Krupnja više od 15 dana nema ispravnu vodu za piće iz opštinskog vodovoda zbog zamućenosti izvorišta usled obilnih kiša. Voda se ne sme koristiti ni za ličnu higijenu jer može biti prenosnik zaraznih bolesti.Načelnica Odeljenja republičke sanitarne inspekcije u Šapcu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Borka Kokanović je posle prijave građana da iz krupanjskog vodovoda teče voda „mutna kao oranje" obavila vanredni inspekcijski nadzor u centralnom vodovodu i 17. maja zabranila korišćenje vode za piće i za sanitarno-higijenske potrebe.
- Voda iz centralnog vodovoda Krupanj ne može se koristiti ni za ličnu higijenu jer može biti prenosnik zarazne žutice, trbušnog tifusa i meningitisa, a zdravstvenu neispravnost vode utvrdio je Zavod za javno zdravlje nakon izvršenih laboratorijskih analiza - navodi se u rešenju Borke Kokanović.
Krupanjska vlast obezbedila je jednu cisternu koja svakodnevno na šest punktova u gradu vodu isporučuje građanima. Žitelji Krupnja, koji u redu stoje za vodu, revoltirani su nesposobnošću vlasti da reši višegodišnji problem vodosnabdevanja. U prodavnicama je pojačana potražnja za flaširanom vodom i za sada je ima dovoljno.
- Kako se snalazimo, to mi najbolje znamo. Cisterna je tek posle 15 dana prvi put došla u naše naselje. Za pranje veša skupljamo kišnicu u lonce i burad. Mi se i ne kupamo, samo nam je važno da dovoljno vode obezbedimo za našu decu. U blizini ima jedan izvor, pa sa njega donosimo vodu za pranje sudova. Teško je, da bar možemo da koristimo vodu za domaćinstvo, bilo bi mnogo lakše - kaže Verica Jeremić iz prigradskog Žabljeg naselja.
U centar Krupnja cisterna sa vodom stiže u 12 i 17 časova. Da bi zauzeli red, pojedini meštani dolaze i po pola sata ranije pre predviđenog vremena. Među njima smo, po kiši, zatekli četvoricu penzionera sa balonima u rukama.
- Nas petoro je u kući, ne pitajte kako se snalazimo... Svaki dan po dva puta dolazim po vodu. Nju koristimo za piće i spremanje hrane. Iako je zabranjeno, kupamo se vodom iz vodovoda, nemamo drugo rešenje - kaže Sejko Almanović.
U Domu zdravlja u Krupnju kažu da sve službe rade uobičajeno i pored zabrane korišćenja vode. Gorući problem pranja posuda u laboratoriji je rešen tako što oni mogu da prave destilovanu vode. Dovoljnom količinom vode snabdeveno je i obdanište „Naša radost", koje pohađa 190 mališana. U „Grandu", jedinom hotelu u Krupnju, na rekreativnoj nastavi odsedaju deca iz svih delova Srbije.
- Posetu je otkazalo 150 đaka iz Beograda koji je danas trebalo da stignu u Krupanj. Donedavno su tu bila deca iz Pirota, a roditelji su svakodnevno zvali, jer su bili zabrinuti za zdravlje svoje dece - kaže direktorka hotela „Grand" Koviljka Mitić.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.