Zaev: San o članstvu u EU nije srušen

Izvor: B92, 26.Okt.2019, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaev: San o članstvu u EU nije srušen

Beograd -- Evropska perspektiva Skoplja i balkanskih zemalja nema alternativu, izjavio je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Zaev je istakao i da je nedvosmislena podrška koju njegova zemlja dobija od EU da otpočne pregovore o članstvu.

"Ta podrška dolazi od celog rukovodstva Evropske komisije, Evropskog parlamenta i 27 članica EU. Protiv nas nije ni Francuska. Francuski Senat je usvojio u prvoj fazi Predlog zakona o ratifikaciji Protokola o članstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Republike Severne Makedonije u NATO", istakao je Zaev za današnju "Politiku".

On je, govoreći o nedavnoj odluci EU da odloži početak pregovora Severne Makedonije i Albanije o članstu u EU, kojoj je najviše doprineo stav francuskog predsednika Emanuela Makrona, rekao da Skoplje podržava inicijativu Makrona koji insistira na unutrašnjim reformama Severne Makedonije, ali i da je uvereno da bi te reforme bile znatno efikasnije sprovedene upravo u slučaju da je dato zeleno svetlo za početak pritupnih pregovora.

"To bi bila dobra motivacija da nastavimo sa unutrašnjim reformama, a istovremeno, uz poštovanje evropskih vrednosti, doprinesemo reformskim procesima u samoj EU", istakao je Zaev.

On je još jednom ponovio da za Severnu Makedoniju evropske integracije nemaju alternativu.

"Možda sam sada umereni optimista, ali sam i dalje optimista. San o članstvu u EU nije srušen", naglasio je Zaev.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.