Zaev: Gruevski pokušao da prikrije smrt mladića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2015, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaev: Gruevski pokušao da prikrije smrt mladića

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije, (SDSM) Zoran Zaev optužio je danas premijera Makedonije, Nikolu Gruevskog da je sa svojim saradnicima prikrivao istinu o smrti mladića koga je na mitingu VMRO DPMNE na smrt pretukao pripadnik specijalnih policijskih snaga i član obezbeđenja premijera.

Zaev je na konferenciji za novinare u Skoplju u vezi s ovim slučajem, novinarima pustio više snimaka prisluškivanih razgovora, kako je naveo, između Gruevskog, ministarke unutrašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poslova Gordane Jankuloske i drugih iz vrha vlasti u kojima se dogovaraju o strategiji kako da prikriju ubistvo Martina Neškoskog (21).

Prema objavljenim audio snimcima Gruevski koji je i lider vladajućeg VMRO DPMNE, kaže da "situacija ne sme da se otrgne kontroli i da u javnost moraju da izađu informacije da specijalac Igor Spasov (koji je ubio Neškovskog) nije pripadnik njegovog obezbeđenja i da je on tamo (na mitingu VMRO DPMNE) bio privatno a ne službeno".

"Smrt mladića je, pored ogromne tuge i bola njegove porodice, izazvala i revolt zbog policijske brutalnosti i zataškavanja slučaja otvarajući pitanja koja do danas nisu zatvorena. Zašto je MUP danima ćutao i prikrivao ubistvo? Zašto se odgovornost za ubistvo svela samo na jednog čoveka, zašto niko nije podneo komandnu ili političku odgovornost", kazao je Zaev.

Zaev je naveo da audio-snimci pokazuju "priznanje direktora Uprave za bezbednost i kontrašpijunažu Saše Mijalkova da je ubistvo Martina Neškovskog izvršio policajac Igor Spasov dok je bio na dužnosti a ne fizičko lice I.S.", kao i odgovornost Gruevskog koji je sproveo plan da se prikrije odgovornost MUP-a, a da počinitelj preuzme individualnu odgovornost.

Neškoskog je pretukao na smrt pripadnik specijalnih policijskih snaga "Tigrovi" 6. juna 2011. na Trgu Makedonija u Skoplju na proslavi izborne pobede VMRO DPMNE. Njegova majka je tada izjavila da je on pokušao da se popne na binu da bi zagrlio premijera, u čemu je sprečen, a zatim brutalno pretučen.

Vest o smrti Martina Neškoskog proširila se preko socijalnih mreža na internetu što je izazvalo mirne proteste u Skoplju, posle čega je MUP objavio saopštenje.

SDSM od februara objavljuje kompromitujuće prisluškivane razgovore makedonskih zvaničnika za koje je Zaev naveo "da ih je dobio od patriota među makedonskim obaveštajcima", i da su deo nelegalno prisluškivanih telefonskih razgovora više od 20.000 makedonskih građana koje je sprovela Uprava za bezbednost i kontraspijunažu.

Gruevski je optužio Zaeva da je "prisluškivane materijale koje objavljuje dobio od strane obaveštajne službe" a protiv Zaeva i još pet lica krajem januara podnete su krivične prijave "zbog ugrožavanja ustavnog poretka zemlje".

Institucionalna i politička kriza u Makedoniji traje od aprila 2014, kada SDSM nije priznao rezultate prevremenih parlamentarnih izbora uz obrazloženje "da su organizovani pod neravnopravnim okolnostima" i od kada njegovi poslanici ne učestvuju u radu makedonskog parlamenta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaev: Gruevski pokušao da prikrije ubistvo mladića na skupu VMRO DPMNE

Izvor: Blic, 05.Maj.2015

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije, (SDSM) Zoran Zaev optužio je danas premijera Makedonije, Nikolu Gruevskog da je sa svojim saradnicima prikrivao istinu o smrti mladića koga je na mitingu VMRO DPMNE na smrt pretukao pripadnik specijalnih policijskih snaga i član obezbeđenja premijera...Zaev...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.