Zabranjeno okupljanje grupe Pravda za Davida

Izvor: RTS, 31.Dec.2018, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranjeno okupljanje grupe "Pravda za Davida"

Policijska uprava Banjaluka saopštila je da zbog činjenja krivičnih dela i prekršaja tokom održavanja javnih okupljanja grupe "Pravda za Davida", sledi sprečavanje održavanja tih okupljanja, prenosi RTRS.
"Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, zbog nepridržavanja obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju RS, na prijavljenom skupu za dan 30.12.2018. godine, kao i činjenja prekršaja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << po Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju i Zakonu o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima u BiH i postojanja sumnje da su izvršena i određena krivična dela, lišili su slobode određeni broj lica, dok se za određenim brojem lica traga", navodi se u saopštenju.
Kako navode iz banjalučke policije, organizator javnog skupa se nije pridržavao obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju RS, pa je prijavljeni javni skup, nakon održavanja na Trgu Krajine, nastavio kao javni skup u pokretu, koji kao takav nije bio prijavljen.
"Organizator javnog okupljanja, kao i u prethodnim okupljanjima, nije ispoštovao zakonom predviđene obaveze već je sa ostalim učesnicima krenuo u protestnu šetnju gradom, pri čemu je na više lokacija od strane učesnika javnog okupljanja izvršeno više različitih prekršaja, a postoje osnovi sumnje da su izvršena i određena krivična dela", piše u saopštenju.
U njemu dalje stoji da su "učesnici javnog okupljanja prekinuli i prethodno zakazan koncert estradnog umetnika Harisa Džžinovića, na parking prostoru 'Kraša', tako što su galamom, vikom, vređanjem, kao i oštećenjem bine i postavljene opreme, onemogućili izvođenje predviđenog programa".
"Zbog ovih dešavanja, nadležne gradske službe otkazale su prethodno najavljene novogodišnje kulturno-zabavne manifestacije. Zbog učestalog narušavanja javnog reda i mira, vršenja krivičnih dela, sprečavanja normalnog odvijanja saobraćaja i nepoštovanja Zakona o javnom okupljanju Republike Srpske, sva buduća javna okupljanja grupe 'Pravda za Davida' će biti sprečena i prekinuta u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju Republike Srpske, a učesnici takvog javnog okupljanja će biti sankcionisani u skladu sa zakonom", navodi se u saopštenju PU Banjaluka.
Policijskoj upravi Banjaluka javio se, u međuvremenu, Aleksandar Gluvić, član grupe "Pravda za Davida", nezvanično saznaje RTRS i navodi da se on trenutno nalazi na ispitivanju. 
Policija u Banjaluci saopštila je prethodno da traga za pet osoba iz tog grada zbog sumnje o počinjenim krivičnim delima i prekršajima, a RTRS navodi da je među njima i Davor Dragičević, otac nesrećno stradalog mladića Davida Dragičevića.
Kako je policija saopštila, policijski službenici preduzeće sve mere i radnje na pronalasku tih lica i dokumentovanju počinjenih krivičnih dela i prekršaja.
Policija je navela da traga za D. D., S. M., A. G., S.B., i Nj. T.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Policija traga i za Draškom Stanivukovićem

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Dec.2018

BANJALUKA - Pripadnici Policijske uprave Banjaluka tragaju za poslanikom PDP-a u NS RS Draškom Stanivukovićem, koji je učestvovao na sinoćnjim protestima grupe "Pravda za Davida".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.