Izvor: B92, 06.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za put u EU, obeležite ljubimce

Beograd -- Psi, mačke i životinje iz porodice kuna, koji iz SCG sa vlasnicima putuju u neku zemlju EU, moraju biti propisno obeleženi.

To obeležavanje podrazumeva da životinje budu propisno obeležene tetoviranim brojem, ili mikročipovima, koji ispunjavaju međunarodne standarde. Kako kažu u Upravi za veterinu Srbije, vlasnici koji sa svojim kućnim ljubimci putuju u Evropsku uniju, moraju da imaju i potvrdu o vakcinaciji životinje protiv besnila i o zdravstvenom stanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << životinje, izdate najkasnije 48 sati pre putovanja.

Ovi uslovi o ulasku kućnih ljubimaca u zemlje Evropske unije važe od oktobra 2004. godine i odnose se na sve zemlje koje nisu članice EU.

U Srbiji obeležavanje kućnih ljubimaca obavlja veterinarska služba koju je ovlastilo ministarstvo poljoprivrede. Laboratorijsko testiranje krvi životinja obavlja se samo u laboratorijama koje je ovlastila EU, a u najbližem okruženju Srbije i Crne Gore postoje ukupno tri takve laboratorije i one se nalaze u Sloveniji, Grčkoj i Italiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.