Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Okt.2018, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za lečenje bliznakinja Crna Gora godišnje će davati pola miliona evra

Za lečenje 17-godišnjih bliznakinja Ive i Jane Vujisić koje boluju od Morkijevog sindroma, retke bolesti kod koje se pored niskog rasta javlja loša ili ograničena pokretljivost zglobova, Crna Gora će godišnje izdvajati više od pola miliona evra.

Majka devojčica, Slavica Vujisić rekla je za podgoričku Pobjedu da se očekuje da Iva i Jana koje jedine u Crnoj Gori boluju od Morkijevog sindroma, naredne sedmice u bolnici prime prvu dozu leka koji će, kako je objasnila, intravenozno >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << dobijati jednom nedeljno do kraja života.

“Očekujemo da će terapija popraviti njihovo stanje, pre svega da zaustavi progresiju bolesti, ali i da utiče na bolji hod, disanje, da se smanje naslage taloga na kičmenim pršljenovima”, navela je Vujisić.

Pre četiri godine za tretman Morkijevog sindroma pronađen je lek vimizim koji predstavlja enzimsku terapiju, a 28. aprila 2014. odobrila ga je Evropska komisija za lekove.

Taj lek može da olakša tegobe pacijenata i zaustavi dalju progresiju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.