ZG: Šestorki određen pritvor

Izvor: B92, 27.Jan.2013, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZG: Šestorki određen pritvor

Zagreb -- Šestorki koja je prošle sedmice aktivirala vojni eksploziv na centralnom zagrebačkom trgu bana Jelačića određen je mesec dana istražnog zatvora.

O toku istrage i hvatanja šestorke koja je u petak uhapšena, a od juče u pritvoru uz krivičnu prijavu, zagrebačka policija je na konferenciji za medije, istakla da su motivi nedela skretanje pažnje na sebe i to što osumnjičeni nisu znali šta bi sa sobom.

Od šestorice uhapšenih, pet ih živi u Vodicama kod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Šibenika i oni potiču iz uglednih porodica, a među uhapšenima su otac i sin. Osumnjičeni su u decembru prošle godine u Vodicama planirali korišćenje bombe na trgu i u tom naumu nabavili tri komada vojnog eksploziva.

Osumnjičeni 58-godišnjak, inače otac jednog od mladića, naučio ih je kako rukovati eksplozivom i kako ga postaviti.

Pre nego što su je aktivirali u sredu u pola tri ujutro, jedan od osumnjičenih čuvao je eksploziv mesec dana u svom stanu u Zagrebu. Maksimalna kazna za krivično delo ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine za šta se oni terete je pet godina.

Načelnik zagrebačke policijske uprave Goran Burušić izjavio je da je motiv osumnjičenih osionost, odnosno suluda ideja pojedinaca koji od lagodnog života ne znaju šta bi sa sobom.

Potvrdio je da je jedan od osumnjičenih došao sam u policiju, ali i da su im u istrazi pomogle kamere koje su bile postavljene na trgu i okolnim zgradama.

Jedan od osumnjičenih priveden je graničnom prelazu s BiH, dvojica osumnjičenih uhapšena su u Zagrebu, a trojica na području Šibensko-kninske županije.

Neki od njih već su evidentirani u policiji. Od bombe bačene blizu spomenika banu Jelačiću osim nekih razbijenih stakala i oštećene ploče nije bilo posledica, kao ni povređenih.

Nezavisno od ove eksplozije, 9. i 11. januara u zapadnom delu grada desila su se dve noćne eksplozije, prva na pruzi u kvartu Podsused, a onda na autobusnoj stanici u kvartu Stenjevec.

Mateijalna šteta je bila mala, a u drugoj eksploziji lakše je povređen je 53-godišnji vojislav Blažević koga policija sumnjiči za njihovo podmetanje i koji je i jedina žrtva eksplozija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.