ZG: Prajd završen bez incidenata

Izvor: B92, 16.Jun.2012, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZG: Prajd završen bez incidenata

Zagreb -- Oko četiri hiljade ljudi okupilo se na 11. Zagreb prajdu, koji je održan pod sloganom "Imamo porodicu! Hiljadugodišnji hrvatski san". Nije bilo incidenata.

Kolona, u kojoj su bili i ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić i nekoliko poslanika, prošla je centralnim gradskim ulicama, pod jakim policijskim obezbeđenjem.

Povorka je, praćena bubnjevima i zviždaljkama, pošla s Trga žrtava fašizma kroz Jurišićevu ulicu, preko Trga bana Jelačića, Gundulićevom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Teslinom do parka Zrinjevac, gde je održan prigodni program.

Nakon šetnje organizatori su izabrali i homofoba i homofrenda godine. Za homofrenda godine je proglašen Boris Dežulović, a za homofoba godine splitski gradonačelnik Željko Kerum. Organizatori Zagreb prajda, kako navodi Indeks.hr, pozvali su Keruma da preuzme nagradu, ali se on nije pojavio. Pored gradonačelnika Splita, u trci za ovu nagradu su bili i Josip Bozanić, Ante Kulušić, Stjepan Lozo i Zoran Vinković.

Branimir Lukić iz udruženja "LGBT porodica" kazao je da sistem ne prepoznaje pripadnike LGBT populacije kao porodičnu jedinicu.

"Razveselilo bi nas kada bi nam se pridružile sve LGBT osobe sa decom ili oni koji planiraju porodicu", rekao je Lukić i političarima poručio da oni znaju da odgajaju svoju decu.

"Vladi poručujem da svoj deo posla obavi kako treba", istakao je on i dodao kako pravo na porodicu treba da prestane da bude privilegija za pojedince.

"Za nas je svaka Povorka ponosa ujedno i porodični praznik", zaključio je Lukić.

Ministarka Vesna Pusić je tokom šetnje za Indeks.hr izjavila da "ćemo se još načekati dok neki političar kaže da je gej". U povorci su, pored Pusićeve, bili i pisac Predrag Matvejević i aktivisti iz susednih država, među kojima i oni iz Srbije.

Pored brojnih zastava duginih boja, isticali su se tranparenti "Imamo porodicu, hiljadugodišnji hrvatski san", "Mržnja nije porodična vrednost", "Uništimo fašizam, podržimo aktivizam", "Porodica u transu".

Ovogodišnja tema "Zagreb prajda" je familija kod lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca, transrodnih, interseksualnih i kvir osoba koje odbijaju da budu nevidljive i neravnopravne i pasivno slušaju poruke da njihove porodice ne postoje. Organizatori su ranije naglasili da i ovom povorkom žele upozoriti na pravo polnih manjina da svoje živote urede onako kako to oni žele.

Organizatori su pozvali sve građane da se, bez obzira na seksualnu orijentaciju, pridruže povorci i tako podrže zagovaranje jednakosti i dostojanstva za sve LGBT osobe u Hrvatskoj.

"Želimo da pokažemo da imamo pravo na javno okupljanje, da naše porodice postoje i da se one regulišu zakonom", rekao je ranije danas jedan od organizatora Marko Jurčić.

Ovogodišnjem "Zagreb prajdu" prethodio je kontroverzni spot u kome devojčica pali lutke Barbi i Kena, a onda se budi u lezbijskoj familiji, čime se na simboličan način obračunava s heteroseksualnim porodicama. Taj spot doživeo je oštre osude javnosti, pa i od polnih manjina, uključujući i njihova vodeća udruženja "Kontra" i "Iskorak", a novinar Drago Pilsel, inače zagovornik povorki ponosa, žalio se ombudsmanu za ravnopravnost polova. Spot je već narednog dana povučen.

Povodom današnje povorke sastala se i radna grupa za praćenje zločina iz mržnje, koja je poslala poziv građanima da se ponašaju u duhu tolerancije u skladu s ustavom i zakonom o suzbijanju diskriminacije. Na sastanku održanom u organizaciji vladine Kancelarije za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, članovi radne grupe informisani su o nivou bezbednosti za vreme i nakon Split prajda održanog 9. juna, kao i o aktivnostima u vezi sa pripremama za Zagreb prajd, saopšteno je iz hrvatske vlade.

Predstavnik MUP-a saopštio je da u Splitu za vreme trajanja skupa nisu zabeležena povređivanja osoba niti oštećenja i uništenja imovine, a članovi radne grupe zaključili su da je ovogodišnji Split prajd, uz manje izuzetke, protekao u tolerantnoj atmosferi i da je bezbednost svih učesnika bila na visokom nivou.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.