ZG: Papa na misi pred 300.000 ljudi

Izvor: B92, 05.Jun.2011, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZG: Papa na misi pred 300.000 ljudi

Zagreb -- Papa Benedikt XVI održao je na zagrebačkom hipodromu pred 300.000 okupljenih misu povodom proslave prvog nacionalnog dana hrvatskih katoličkih porodica.

Među okupljenima bio je i čitav državni vrh Hrvatske.

Misa je počela Papinim blagoslovom - Mir vama. Potom je pozdravni govor održao nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić.Izrazio je uverenje da će prisutnost svetog oca i njegove reči biti ohrabrenje svim porodicama i podsticaj u zalaganju za porodicu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao najsvetiju ustanovu zdravoga društva.

Prema rečima Pape, koje je izrekao na hrvatskom jeziku, danas je više nego ikad potrebna prisutnost uzornih hrišćanskih porodica.

"Moramo nažalost ustanoviti da se, posebno u Evropi, širi sekularizacija, apsolutizuje se sloboda bez odgovornosti za istinu i neguje se, kao ideal, individualno dobro preko potrošnje materijalnih dobara i površnih iskustava", ocenio je papa.

Ljubav se svodi na sentimentalni osećaj i zadovoljavanje nagonskih poriva, bez nastojanja da se stvore trajne veze međusobne pripadnosti i bez otvorenosti životu, upozorio je papa i pozvao vernike da se odupru tom mentalitetu.

Papa je na njihovim jezicima pozdravio i blagoslovio vernike iz Slovenije, Srbije, Makedonije, Mađarske, Albanije i Nemačke.

U trenutku papinog silaska s oltara u vazduh su pušteni baloni u boji vatikanske zastave na koje je pričvršćena hrvatska zastava.

Na oltaru se nalazio kip Majke Božje Bistričke, koji se za ovu priliku prvi put nalazi izvan crkve u Mariji Bistrici. Ispred oltara bilo je više od 1100 sveštenika, crkveni zbor s oko 600 osoba i duvački orkestar Hrvatske vojske.

Svečanu misu na Hipodromu pratili su predsednik Hrvatske Ivo Josipović sa suprugom, predsednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sa suprugom, potpredsednici Sabora Vladimir Šeks i Željka Antunović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor s potpredsjednicima vlade i ministrima.

"Nalazimo se pred nizom velikih pitanja za koje trebamo naći odgovore, svi ćemo uključujući i mene veoma pozorno slušati vaše reči upućene hrvatskim obiteljima koje će biti upućene svima nama", rekao je Ivo Josipović.

Mediji izveštavaju da je papu na zagrebačkom hipodromu dočekalo daleko manje ljudi nego što je očekivala crkva i tri puta manje nego što je bilo kada je Jovan Pavle II održao misu na istom mestu.

Krvlju protiv pape

Građanska inicijativa "Nisam vernik" organizovala je u znak protesta boravku pape Benedikta XVI Zagrebu akciju dobrovoljnog davanja krvi. Pozivu se odazvalo 40 građana, mahom članova i simpatizera inicijative.

"Na dan kada je deo građana Hrvatske odlučio provesti u molitvi na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, koji je po verskoj osnovi diskriminatorno zatvoren samo za jednu grupu građana, članovi i simpatizeri su na konkretan i merljiv način dali svoj doprinos napretku društva u kome žive - bez diskriminacije po verskom osnovu i bez protivustavnog trošenja budžetskog novca", navodi se u saopštenju inicijative.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.