Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vuković optužen za genocid u Srebrenici

SARAJEVO - Sud BiH potvrdio je danas optužnicu kojom se Radomir Vuković tereti da je počinio genocid u Srebrenici.

U optužnici se navodi da je Vuković, kao pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Šekovići MUP-a Republike Srpske, od 10. do 19. jula 1995. godine, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo prisilno preseljenje oko 40.000 civila iz Srebrenice, te pogubljenje više od 7.000 Bošnjaka.

Navodi se i da je Vuković 12. jula >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 1995. godine učestvovao u pretresu bošnjačkih sela u okolini Potočara kod Srebrenice, kako bi ih isterao ili proterao na područja koja su kontrolisali pripadnici Armije BiH.

U optužnici se pored ostalog navodi da je Vuković 13. jula 1995. godine učestvovao u zarobljavanju više hiljada muškaraca Bošnjaka, koji su pokušavali da pobegnu iz Srebrenice, ali i da je učestvovao u sprovođenju kolone od oko 1.000 zarobljenih osoba u skladište Zemljoradničke zadruge Kravica, znajući da će biti ubijeni.

"Nakon zatvaranja zarobljenih Bošnjaka u skladište, pripadnici Drugog odreda su iz automatskog naoružanja i bacanjem bombi ubijali zarobljene. Optuženi Vuković je, navodno, učestvovao u likvidaciji zatvorenih Bošnjaka na način da je na njih bacao bombe", navodi se u optužnici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Potvrđena optužnica protiv Vukovića

Izvor: B92, 03.Sep.2008

Sarajevo -- Sud BiH potvrdio je danas optužnicu kojom se Radomir Vuković tereti da je počinio genocid u Srebrenici... U optužnici se navodi da je Vuković, kao pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Šekovići MUP-a Republike Srpske, od 10. do 19. jula 1995. godine, učestvovao u udruženom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.