Vukovarska grupa sad tuži Srbiju, traže odštetu!

Izvor: Mondo, 09.Feb.2015, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukovarska grupa sad tuži Srbiju, traže odštetu!

Predsednik "Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara", Tomislav Josić najavio danas da će uskoro biti podnete tužbe protiv Srbije kojima će se tražiti isplata ratne štete zbog razaranja, ubistava, zatvaranja u logore i druga stradanja 1991.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

On je na konferenciji za novinare u Vukovaru rekao da će tužbe za naknadu ratne štete uslediti na osnovu presude Međunarodnog suda pravde Hagu o međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << genocid, preneo je "Večernji list" na portalu.

Po rečima Josića, ta presuda je potvrdla da je Hrvatska bila žrtva "brutalne agresije Jugoslavije kojoj je Srbija pravna naslednica".

"Optužnice će biti na tri nivoa - pojedinačno, na nivou opština i gradova, a kada se za to steknu društveni i politički uslovi, i na nivou države", rekao je Josić.

Najavio je da će "Štab" za to formirati pravni tim. Drugi detalji nisu, međutim, saopšteni.

"Štab za odbranu hrvatskog Vukovara" čini deo braniteljskih udruženja, a protivi se uvođenju srpskog jezika i pisma u zvaničnu upotrebu u Vukovaru.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 3. februara objavio presudu kojom je odbacio i hrvatsku tužbu i srpsku protivtužbu za genocid počinjen tokom rata u Hrvatskoj.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.