Vukosavljević posetio srpsku gimnaziju u Temišvaru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Nov.2019, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukosavljević posetio srpsku gimnaziju u Temišvaru

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, u društvu generalnog konzula Srbije u Rumuniji Vladana Tadića i predsednika Saveza Srba u Rumuniji Ognjana Krstića, posetio je Srpsku teoretsku gimnaziju "Dositej Obradović" u Temišvaru.

Tom prilikom ministar je razgovarao sa direktorom škole Jadranom Klanicom o tekućim aktivnostima i planovima gimnazije, kao i o konkretnim koracima koje Ministarstvo kulture i informisanja može da preduzme kako bi pomoglo rad ustanove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od velike važnosti za naš narod u Rumuniji, poput predstavljanja akcije "Negujmo srpski jezik" i doniranja knjiga školskoj biblioteci.

Vukosavljević je školi uručio majice i plakate akcije "Negujmo srpski jezik", kao i ediciju knjiga "Prvi svetki rat u srpskoj književnosti" .

Nastava na srpskom jeziku u Rumuniji ima tradiciju dugu skoro dva i po veka, temelji ove gimnazije postavljeni su 1934. godine, a do tada se nastava odvijala u gimnaziji koja je uglavnom bila deo drugih gimnazija. Od 1990. godine ova gimnazija počinje da radi kao samostalna škola i zauzima posebno mesto u očuvanju jezika naše manjine u toj zemlji.

Gimnazija ima danas, pored pripremnog odeljenja, po jedno odeljenje od I do VIII razreda, i po dva od IX do XII razreda, filološki i matematičko–informatički smer.

Škola broji 178 učenika i predstavlja jedan od ključnih činilaca u očuvanju srpske kulture u Rumuniji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.