Vukčević: Vesna Medenica presudila u slučaju „Zavala”

Izvor: Politika, 27.Jun.2011, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević: Vesna Medenica presudila u slučaju „Zavala”

Od našeg stalnog dopisnika

Podgorica – Ugledni crnogorski advokat iz Podgorice Zoran Vukčević otkazao je punomoćje Draganu Maroviću, optuženom u slučaju Zavala, zbog izjave predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice da su neki branioci u tom postupku gubitnici, da treba da otkažu punomoćje i vrate novac klijentima.

U dopisu Višem sudu u Podgorici, koji je dostavljen i našoj redakciji, Vukčević navodi da Medenica tom izjavom „narušava tri temeljna >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << principa koja čine pravnu sigurnost – načelo nevinosti, pravo na slobodu i pravično suđenje”.

On ističe da otkaz punomoćja podnosi zbog nastupa i zahteva Medenice na zasedanju parlamenta Crne Gore, 24. juna, kada je u predmetu „Zavala” kazala da „u ovom krivičnom predmetu neki branioci su gubitnici i treba da otkažu punomoćje svojim klijentima i, što je gore, treba da vrate pare koje su im uzeli”.

Vukčević kaže da umesto da predsednik Vrhovnog suda bude garant temeljnih i civilizacijskih načela krivičnog postupka, zaštite ljudskih prava i slobode građanina, ona „saopštava pre izvođenja dokaza i završenog sudskog postupka kakva će biti odluka, najavljujući da je ona odluku već donela, da su branioci gubitnici, a da je predstojeći postupak samo puka formalnost i za optužene nepotrebno trošenje para”.

„Saopštavajući svoju odluku u parlamentu, Medenica ne ostavlja mogućnost bilo kakvog drugačijeg ishoda, bez obzira na predstojeće suđenje, sprovođenje dokaza i utvrđivanje činjenica, a to je ako su branioci gubitnici, onda su optuženi krivi”, piše Vukčević u dopisu sudu. „Zaprepašćen ovakom porukom posle 30 godina provedenih u krivičnim sudnicama ne želim da budem dalji učesnik u ovakvom rušenju pravnog sistema i prava na fer i pravično suđenje.”

Advokat u pismu navodi da je to trebalo da uradi odmah kada je Medenica nedavno saopštila da „sa sudijama upravlja tako što im drži nogu za vrat i gura pare u džep”.

„Kako su ovakve stvari sklone zloupotrebi funkcije radi lične osvete”, dodaje Vukčević, „prinuđen sam povući ovlašćenja u svim drugim predmetima pred svim sudovima u Crnoj Gori, kako ta osvetoljubivost ne bi dodatno otežavala položaj mojih klijenata koje branim”.

N. Đurić

objavljeno: 28.06.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Ukinut pritvor budvanskim fukncionerima za slučaj Zavala

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Jun.2011, 17:06

Apelacioni sud u Podgorici ukinuo je danas pritvor Rajku Kuljači, Draganu Maroviću i Đorđiju Pinjatiću, optuženima u slučaju Zavala, potvrdio je agenciji MINA advokat Borivoje Borović. Krivično vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici je 22. juna optuženima produžilo pritvor, nakon...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.