Vujanović sa liderima opozicije

Izvor: B92, 22.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujanović sa liderima opozicije

Filip Vujanović (FoNet, arhiv)

Podgorica -- Crnogorski predsednik Filip Vujanović razgovarao je sa liderima opozicije u pokušaju da se prevaziđe kriza nastala odlukom Vlade da prizna nezavisnost Kosova.

Opozicioni čelnici smatraju da je Crna Gora u političkoj krizi posle odluke vlade da prizna Kosovo i traže da se što pre organizuje sastanak sa liderima vladajuće koalicije na kojem bi se razgovaralo o izlasku iz te krize.

Sastanku kod Vujanovića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prisustvovali su predsednik Pokreta za promjene (PZP) Nebojša Medojević, lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić, funkcioner Srpske liste Goran Danilović, predsednik Narodne stranke Predrag Popović i predsednik Demokratske srpske stranke Ranko Kadić.

Čelnik PZP-a Nebojša Medojević je posle sastanka novinarima rekao da su čelnici opoziciji preneli Vujanoviću stav da se "kriza može rešiti" vanrednim izborima na kojima bi građani "ponovo odlučili o novoj politici Vlade Crne Gore, jer ove političke činjenice (priznanje Kosova) nisu imali kada su davali glas DPS-u i SDP-u u septembru 2006. godine i kandidatu vladajućih partija na predsedničkim izborima ove godine".

Funkcioner Srpske narodne stranke i poslanik Srpske liste Goran Danilović kazao je da će Vujanović u najkraćem roku razgovarati sa predsednicima vladajućih partija o organizaciji sastanka i da je "spreman da kao predsednik države posreduje u tim razgovorima".

"Očekujemo da tokom današnjeg dana ili sutra dobijemo informaciju počinjemo li razgovore. Imamo konkretne predloge i nakon što je odbijen predlog o raspisivanju referenduma o odluci vlade da prizna Kosovo, jedini izlaz su prevremeni parlamentarni izbori", rekao je Danilović.

On je kazao da će dalji potezi opozicije zavisiti od rezultata sastanka sa čelnicima vladajućih stranaka Milom Đukanovićem i Rankom Krivokapićem.

Opozicioni čelnici nisu želeli da odgovaraju na pitanja novinara. Oni su ranije, u pismu predsedniku naveli da je sastanak neophodno organizovati u što kraćem roku "zbog vrlo kompleksne političke situacije u kojoj se nalazi Crna Gora".

Lideri opozicije naveli su da je Vlada odluku o "priznanju samoproglašene nezavisnosti Kosova donela mimo volje većine građana Crne Gore".

Opozicija od crnogorskih vlasti traži poništavanje odluke o priznanju kosovske nezavisnosti, raspisivanje referenduma ili vanrednih parlamentarnih izbora.

S druge strane, predsednik parlamenta Ranko Krivokapić ponudio je opoziciji da sazove posebnu sednicu Skupštine Crne Gore, na kojoj bi se raspravljalo o raspisivanju referenduma o poništenju odluke vlade o priznanju Kosova, uz uslov da lider Srpske liste Andrija Mandić prekine štrajk glađu, pišu današnje podgoričke "Vijesti".

List tvrdi da je Krivokapić na skupštinskom kolegijuma rekao da smatra da bi to mogao "biti častan izlaz" za Mandića koji već devet dana štrajkuje.

On je predstavnicima opozicije, kako se navodi, saopštio da njihov predlog da se odluka o raspisivanju referenduma uvrsti u tekuću sednicu po hitnom postupku nije u skladu s propisima, jer nije dostavljen 24 sata pre početka sednice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.