Izvor: B92, 06.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujanović: Neophodna pomoć EU

Podgorica -- Filip Vujanović rekao da će u pregovorima sa Srbijom biti "neophodna" pomoć EU ukoliko se pitanja razdruživanja ne reše brzo.

Komentarišući stav srpskog premijera Vojislava Koštunice da nije potreban posrednik u definisanju budućih odnosa Crne Gore i Srbije, crnogorski predsednik je Radiju Crne Gore kazao da se ta izjava može "dvostruko tumačiti".

"Ta izjava se može tumačiti pozitivno, da Koštunica smatra da nije potreban posrednik, jer su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pitanja laka, brzo rešiva i kao takva ne zahtevaju posredništvo između dve inače prijateljske zemlje. Sa druge strane, ukoliko se naš odnos ne dogovori na lak i brz način očigledno je da imamo obavezu da pozovemo EU da pomogne taj dijalog i da omogući da se to što pre reši", kazao je predsednik Crne Gore.

Vujanović je objasnio da je stav srpskog premijera povodom rezultata crnogorskog referenduma "posledica njegovog ličnog nezadovoljstva ishodom glasanja o državnoj nezavisnosti". Crnogorski predsednik je kazao da je Koštunica bio "pokrovitelj antievropske, referendumske kampanje iz Beograda kojom je stvarana logistika za priču unionističkog bloka o zatvorenim granicama i nemogućnosti školovanja i lečenja crnogorskih državljana u Srbiji". Vujanović je izrazio očekivanje da će srpski premijer i kompletna srpska vlast prihvatiti realnost i izraziti spremnost da sa Crnom Gorom grade "nove i sadržajne odnose".

Crnogorski predsednik očekuje da će se Srbija i Crna Gora uskoro dogovoriti oko diplomatije i da će taj dogovor biti u interesu obe države. Nužan je razgovor o imovini diplomatsko - konzularnih predstavništva, rekao je Vujanović ocenjujući da se taj posao neće brzo završiti jer još uvek nije završen ni sa bivšim jugoslovenskim državama.

Prema njegovim rečima, Crna Gora će imati diplomatsku mrežu koja će biti primerena njenoj veličini, finansijskim mogućnostima i interesima, a glavni zadatak crnogorskih diplomata biće što bolje predstavljanje prirodnih i ekonomskih resursa Crne Gore međunarodnoj zajednici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.