Izvor: RTS, 25.Okt.2021, 17:57

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio kaznu Đorđu Rkmanu od osam godina zatvora

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je kaznu od osam godina zatvora komandantu tzv. šodolovačke grupe Đorđu Rkmanu za granatiranje civilnih ciljeva u Slavoniji 1991., ali je uvažio njegov zahtev da mu se u kaznu uračuna i vreme provedeno u ekstradicionom pritvoru, od aprila 2018.
Rkmanu je sa 18 suoptuženih srpskih teritorijalaca, pripadnika šodolovačke grupe, u prethodnom postupku suđeno u odsustvu, kada je osuđen na 20 godina.
Nakon što je 2018. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << po evropskom nalogu za hapšenje uhapšen u BiH i izručen Hrvatskoj, postupak je obnovljen, a Rkman je od hapšenja i izručenja sve vreme proveo u zatvoru.
U obnovljenom postupku tužilaštvo je ublažilo optužnicu koja ga tereti da je 1991. kao vojni komandant znao da njemu podređeni pripadnici tzv. teritorijalne odbrane u više navrata pucaju iz minobacača po okolnim mestima.
Pritom, navodi se u obrazloženju suda, "nije preduzeta nijedna radnja odnosno aktivnost da se gađaju vojni ciljevi, a izbegavaju civilne žrtve, kao i da se ne oštećuju objekti koji nisu vojnog karaktera".
Nije, navodi se, ništa preduzeo ni da se počinitelji ovakvih protivpravnih postupanja u tome spreče, odnosno da im se na efikasan način to zabrani".
U tim napadaima, dodaje se, usmrćena su dva civila, dvoje ih je povređeno i načinjena je velika materijalna šteta na privrednim i privatnim objektima.
Sud je, ukazuje se, imao u vidu i olakšavajuće okolnosti za osuđenog, a to je da nije osuđivan i da je otac dvoje dece, preneli su hrvatski mediji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vrhovni sud u Zagrebu potvrdio kaznu Ðorđu Rkmanu

Izvor: B92, 25.Okt.2021

Zagreb -- Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je kaznu od osam godina zatvora komandantu šodolovačke grupe Ðorđu Rkmanu za granatiranje civilnih ciljeva u Slavoniji 1991...Sud je uvažio njegov zahtev da mu se u kaznu uračuna i vreme provedeno u ekstradicionom pritvoru, od aprila 2018...Rkmanu je sa 18...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.