Vrhovni državni tužilac: Bez pritvora za Mandića i Kneževića

Izvor: RTS, 15.Feb.2017, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrhovni državni tužilac: Bez pritvora za Mandića i Kneževića

Ivica Stanković, vrhovni državni tužilac, upozorio je glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da nema pritvora za lidere opozicionog Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića, kojima je crnogorski parlament izglasao ukidanje imuniteta.
U obavezujućem Uputstvu za postupanje, Stanković je Katniću poručio da, imajući u vidu pretpostavku nevinosti i pretpostavku u korist slobode, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u konkretnom slučaju ne treba predlagati određivanje pritvora protiv navedenih osoba.

Pozivajući se na Ustav Crne Gore, Zakonik o krivičnom postupku i međunarodne standarde, Stanković je ukazao na to da se pritvor primenjuje samo kada je strogo neophodan i kada predstavlja krajnju meru, preneli su crnogorski mediji.
Katnić je tražio dozvolu za hapšenje Mandića i Kneževića zbog sumnje da su izvršili krivično delo – stvaranje kriminalne organizacije.
Tu dozvolu je danas i dobio, čime su se stvorili uslovi da poslanici budu uhapšeni.
Mandić i Knežević su odlučili da hapšenje dočekaju u zgradi parlamenta.
Mandić: Uputstvo Stankovića došlo u poslednjem trenutku 
Mandić je ocenio da je reakcija vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića došla možda u poslednjem momentu, pre najveće krize koja bi ikada zahvatila Crnu Goru.
"Nalazimo se na ivici građanskog rata", rekao je Mandić.
Stanković je nakon odluke parlamenta da Mandiću i Kneževiću oduzme imunitet kako bi bili uhapšeni, posebnim uputstvom upozorio da nema pritvora za Mandića i Kneževića.
"Pozivali smo mi i ranije vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića da se umeša u ovaj slučaj koji je vodio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić", rekao je Mandić za Tanjug.
Prema njegovim rečima, Katnić je u ovaj slučaj uneo samo emocije, a da to nema nikakvog pravnog sadržaja, da se njegove akcije na zasnivaju na zakonu i na Ustavu, nego da se želela opravdati ona prva njegova reakcija u medijima, da on svojom čašću garantuje da se dešavao nekakav udar.
"Ovo je bio, možda i poslednji momenat pre najveće krize koja bi ikada zahvatila Crnu Goru, a kažem da se nalazimo na ivici građanskih sukoba, kada se vrhovni državni tužilac uključio, doneo obavezujuću preporuku glavnom specijalnom tužiocu kako da postupi u ovom slučaju", rekao je Mandić.
Prema njegovim rečima, to je važno, ne ni zbog njega, koji je trebalo da bude žrtva u ovom slučaju, niti zbog Demokratskog fronta, koji je najjači opozicioni savez u Crnoj Gori, nego prvenstveno zbog svih građana Crne Gore, jer rasplet ove situacije, ovako kako su je zamislili neki iz vladajućeg DPS-a, prvenstveno, kako je rekao, šef režima Mila Đukanovića, prosto je mogao da povede sve u Crnoj Gori u tragediju.
Zato je, kaže, danas veliki dan za Crnu Goru, koja je bila na ivici građanskih sukoba, jer kriza u kojoj se nalazi nije od juče.
"Od 16. oktobra kada su završeni parlamentarni izbori, mi imamo stalno nekakvu pretnju sa državnim udarom, koji se uopšte nije desio u Crnoj Gori", rekao je Mandić i dodao da je jedinu korist od, kako je rekao, predstave televizijskog prenosa sprečavanja lažnog državnog udara, imala samo Demokratska partija socijalista.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tužilaštvo odustalo od pritvora za lidere DF-a, hakovani portali Vlade 

Izvor: VOA, 15.Feb.2017

Vrhovni državni tužilac Crne Gore, Ivica Stanković saopštio je da lideri DF-a neće biti pritvoreni zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, nakon što je jutros stotine pristalica te koalicije protestovalo ispred parlamenta protiv ukidanja imuniteta...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.