Izvor: B92, 22.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreme za otrežnjenje

Ljubljana -- Porodično preduzeće Vlade Divca, od iduće sedmice u Sloveniji počinje da prodaje piće za trežnjenje.

Bezalkoholno piće "Autoks", proizvodi belgijski "Lajfstajl Drinks", a njiohov zastupnik je porodično preduzeće košarkaša Vlade Divca, "Misid". "Autoks" je pravi hit u Italiji i Mađarskoj, jer jako stimuliše razgrađivanje alkohola u krvi.

Boris Divac, brat Vlade Divca i direktor "Misida" kaže za slovenaćki list "Finance", da, s obzirom na stroge >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << propise u Sloveniji, koji se odnose na upotrebu alkohola i još strožije u Hrvatskoj, računa na uspeh i u na tim tržištima.

"Misid" je predstavnik pomenutog belgijskog preduzeća za celu nekadašnju SFRJ. Boris Divac dodaje i da je "Autoks" potpuno prirodno piće, koje pomaže jetri da proizvede enzim za razgrađivanje alkohola. "Autoks" će moći da se u Sloveniji kupi u prodavnicama i na benzinskim pumpama, a koštache kao i u Srbiji i Crnoj Gori , 2,7 evra.

Rekorderi u konzumiranju alkohola

Slovenci su inače, evropski rekorderi u konzumiranju alkohola, ali i u bolestima koje su posledica preteranog uživanja alkohola. Slovenac stariji od 15 godina, godišnje prosečno popije više od 11 litara čistog alkohola, odnosno 103 litra piva, 42 litra vina i litar tzv. oštrih pića.

Zbog toga se u Sloveniji često izvode propagandne akcije za smanjivanje alkoholizma, zakonom je zabranjeno reklamiranje alkoholnih pića, ali i njihova prodaja od 22 časa do 10 ujutru. Prodavnice koje rade tokom noći, moraju čak da sva alkoholna pića, u tom periodu, sklone sa polica, ili da police i frižidere za piće nečim pokriju. Svi ugostiteljski objekti moraju po zakonu da imaju vidno istaknuto obaveštenje za stranke, da je do 10 časova zabranjena prodaja alkoholnih pića.

Ipak, mnogi od njih su našli "rupu" u zakonu, na osnovu koje imaju dodatno obaveštenje za stranke, da oštra alkoholna pića u jutarnjim časovima ne prodaju, već besplatno daju uz naručenu kafu, javlja dopisnik B92 iz Ljubljane Jelica Greganović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.