Voz na struju, ali samo do Danilovgrada

Izvor: Politika, Beta, 20.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voz na struju, ali samo do Danilovgrada

Dugcrnogorske Železnice približio se sumi od 200 miliona evra, a dve poslednje uprave su na ime otpremnina podelile više od milion evra

NikšićPre zvanično obelodanjene svetske krize na vrata crnogorskih železničara zakucala je nemaština. Dugovi su se približili sumi od oko 200 miliona evra, a najvažniji projekat u poslednjih pola veka – rekonstrukcija i elektrifikacija pruge Nikšić–Podgorica, u dužini od oko 56,6 kilometara, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nezvanično saznajemo, neće biti završena. Vozovi na struju ići će samo od Podgorice do Danilovgrada i obratno, a do Nikšića će i dalje saobraćati dizelke.

Češki konzorcijum „OHL ŽS” a.g. koji obavlja kompletnu rekonstrukciju pruge, obustavioje , verovatno zbog nedostatka novca, dalje finansiranje njene elektrifikacijeod Danilovgrada do Nikšića, pa će elektrifikacija pruge morati da čeka neka bolja vremena.

Prilikom obeležavanja sto godina crnogorske Železnice, 2. novembra prošle godine, novinarima je rečenoda će zbog ogromnih poslova i rekonstrukcije stanične zgrade i koloseka, svečano otvaranje obnovljene pruge Nikšić–Podgorica biti odloženo za prvu polovinu juna 2009. Taj posao bio je poveren sarajevskoj firmi IPSA koja je postepeno smanjivala broj zaposlenih na nikšićkoj deonici, zbog čega su i usporeni radovi.

I dok se zvaničnici u crnogorskoj Železnici neoglašavaju povodom ovakvih priča, pojedini crnogorski mediji su na udarnim stranama obelodanili šta se sve događa u Železnici. Njene dve poslednje uprave su na ime otpremnina podelile više od milion evra. Podgoričke „Vijesti” pišu da je predsednik Odbora direktora, Savo Parača, (bivši gradonačelnik Cetinja) za pola godine rada u Železnici dobio otpremninu od 180.000 evra, njegov kolega Miodrag Gomilanović 120.000, dok su novi i stari članovi odbora Dušan Perović, Milorad Jovanović i Rešad Nuhodžić dobili po 45.000 evra. Blažo Šaban, izvršni direktor, za dve godine rada u Železnici dobio je 140.000, Nikola Gegović 80.000 evra"

Po odluci Skupštine akcionara iz 2005, u Železnici predsednici i članovi Odbora direktora imaju pravo na otpremninu u iznosu od 18 bruto zarada iz poslednjeg meseca. Informacija o milionskoj otpremnini u crnogorskoj železnici u vreme kada se prosečna zarada u Crnoj Gori kreće oko 500 evra za mnoge ne predstavlja iznenađenje. Svi oni su članovi koalicione vlasti (DPS – SDP), bivši ministri, gradonačelnici čiji je doprinos bio veliki u referendumu o crnogorskoj nezavisnosti i minulim parlamentarnim izborima.

Ovo, međutim, nije prvi put da su članovi Odbora direktora i menadžment dobro nagrađeni za rad. Minule jeseni je u crnogorskoj Elektroprivredi grupa direktora zbog smanjenja gubitaka u poslovanju i naplati dugova nagrađena desetinama hiljada evra. Na drugoj strani zaposleni u nikšićkoj Livnici, KAP-u, Rudnicima boksita i drugim firmama protestuju tražeći samo da im se obezbedi pravo na rad.

Rade Vukićević

[objavljeno: 21/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.