Voli Meksiko, a nije ga video

Izvor: Press, 03.Jan.2011, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voli Meksiko, a nije ga video

Milomir Ivković iz Sjenice, fasciniran meksičkim filmovima i muzikom, zavoleo je tu latinoaomeričku zemlju iako je nikad nije posetio. Redovni je gost na prijemima u ambasadi Meksika Milomir Ivković voli svoju Srbiju, ali isto toliko voli i Meksiko, iako nikada nije bio u toj zemlji. Ovog Sjeničanina (65) fascinirali su meksički filmovi, muzika, ali i još mnogo toga što je vezano za tu latinoameričku državu. Zbog ljubavi prema toj zemlji veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je prijatelj meksičke ambasade u Srbiji, pa je prisutan na gotovo svim svečanostima i događajima koje ona organizuje.- Moja neizmerna ljubav prema Meksiku traje od kada su kod nas počeli da se pojavljuju filmovi iz te latinoameričke zemlje, kada je naša tadašnja Jugoslavija počela da se otvara prema svetu zahvaljujući predsedniku Titu, koji je Meksiko i Meksikance približio nama. Još tada sam video koliko smo mi i Meksikanci slični, najviše po temperamentu i ljubaznosti. Od tada, evo već nekoliko decenija traje moja velika ljubav prema Meksiku - objašnjava Milomir Ivković.
Sakuplja meksičke filmove
Ali, nažalost, u Meksiku nikad nije bio.
- To mi je životni san i životna želja. Voleo bih da otputujem u Meksiko i da se uverim u ono što mislim o ljudima u toj zemlji i vidim brojne spomenike njihove kulture - ističe Milomir Ivković.
On u svom porodičnom domu u Sjenici ima veliki broj meksičkih filmova, među kojima su i oni najčuveniji, „Jedan dan života", „Biser", „Seljančica"...
- Do nekih filmova sam veoma teško dolazio. Kontaktirao sam s brojnim filmskim kritičarima, televizijske stanice i filmoteke kako bih ih nabavio. Početkom devedesetih za „Jedan dan života" platio sam 215 maraka, što je tada bila velika cifra, a film sam dobio preko Filmoteke iz Zagreba - objašnjava Ivković, koji ima i sačuvane, danas veoma retke prospekte koji su pratili bioskopske projekcije čuvenih meksičkih ostvarenja.
On kaže da bi mu i Radio Beograd mogao pozavideti na muzičkoj kolekciji meksičkog melosa.
- I do muzike, koju mnogo volim, dolazio sam teško. Mada, dosta sam dobio na poklon od ljudi iz Meksika i ambasadora - priča on, i priseća se da je prvi put na svečanost povodom Dana Meksika, koja je tada priređena u Beogradu, bio 1987. godine, i da ga je tada oduševio čuveni ansambl „Karneval de Meksiko", koji je boravio u našoj zemlji.
Prijatelj sa ambasadorima
Od tada do danas godinama je jedan od uglednih gostiju Ambasade Meksika. Ambasadori ove latinoameričke zemlje veoma ga uvažavaju.
- Imao sam dobar odnos sa svim ambasadorima, ali moj najveći prijatelj bio je pokojni Hektor Maharez, koji je jednom prilikom istakao da sam ja možda i veći ambasador njegove zemlje nego on. Maharez je znao koliko ja volim njegovu zemlju i koliko poznajem njihovu kulturu - kaže Ivković.
Njegova velika ljubav prema zemlji u kojoj nikada nije bio bila je zanimljiva i glumici Kolumbi Domingez, iz Ivkoviću veoma dragog filma „Jedan dan života". Zadovoljstvo da je upozna imao je 1997. godine kada je posetila Beograd.
- Ona se iznenadila kada je čula da dolazim iz jednog malog mesta, udaljenog od Beograda i da toliko volim njenu zemlju - objašnjava Milomir, koji je pre nekoliko godina osnovao i Udruženje prijatelja Meksika „Viva Meksiko" u svojoj rodnoj Sjenici.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.