Izvor: B92, 13.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna vežba zemalja regiona

Skoplje -- U kontrolnim centrima u Skoplju i Bukureštu počela do sada najveća vojna vežba u jugoistočnoj Evropi, uz kompjutersku simulaciju.

Direktor vežbe CEECIM 2006 i šef sektora za civilnu odbranu u ministarstvu odbrane Makedonije Alim Bajrami izjavio je da je cilj saradnja zemalja JIE u slučaju prirodnih katastrofa i terorističkih napada.

Scenario vežbe su zemljotres u Makedoniji i poplave u Rumuniji. U vežbi učestvuju vojnici zemalja uključenih u proces >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbrambene politike JIE - Albanije, Grčke, Makedonije, Italije, Slovenije, Turske, Hrvatske, Bugarske, Ukrajine i Rumunije. Kao posmatrači pozvane su Srbija, Crna Gora, BiH i Moldavija.

Ova vežba će trajati do 17. novembra nakon čega će nezavisno telo oceniti domaćine vežbe, Skoplje i Bukurešt.

Zajedničke odbrambene aktivnosti zemalja JIE su, na inicijativu SAD, počele 2000. godine. Prva ežba CEECIM bila je decembru 2002. u Grčkoj, a druga u novembru 2004. u Turskoj.

Bugarska je kandidat za domaćina naredne vojne vežbe, planirane za 2008.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.