Vlada predložila srpski jezik u školama

Izvor: S media, 16.Avg.2011, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada predložila srpski jezik u školama

Vlada Crne Gore predložila izmene Zakona o opštem obrazovanju. Predloženo da se nastava izvodi i na srpskom jeziku, kao jeziku u službenoj upotrebi.

Vlada Crne Gore je večeras saopštila da je predložila izmene Zakona o opštem obrazovanju, prema kojima će se nastava u školama izvoditi i na srpskom jeziku, kao jeziku u službenoj upotrebi.

Predlog izmene Zakona je utrdjen posle jučerasnjeg dogovora premijera Igora Lukšića sa predstavnicima tri >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << opozicione stranke o tome da se u nastavu uvedu srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik.

Svi ti jezici su po Ustavu Crne Gore jezici u službenoj upotrebi, dok je crnogorski službeni jezik.

Predlozeno je da u izmenjenom, 11. članu Zakona o opštem obrazovanju piše da će se nastava izvoditi na crnogorskom jeziku, ali da se, "imajući u vidu istu lingvističku osnovu, nastava izvodi i na srpskom jeziku, kao jeziku u službenoj upotrebi".

Crnogorski osnovci će učiti azbuku od 32 slova

Srpski jezik u crnogorskim školama

"Poštujući prava manjinskih naroda, nastava se izvodi i na bosanskom, albanskom i hrvatskom jeziku, kao jezicima u službenoj upotebi", piše u predlogu izmene zakonskog člana koji je danas utvrdila Vlada Crne Gore.

Skupština Crne Gore će najverovatnije do kraja avgusta održati sednicu na kojoj će razmatrati izmene Zakona o opštem obrazovanju, tako da nastava nesmetano počne 1. septembra.

(Beta)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada Crne Gore predložila izmene Zakona o opštem obrazovanju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Avg.2011, 00:41

Vlada Crne Gore je večeras saopštila da je predložila izmene Zakona o opštem obrazovanju, prema kojima će se nastava u školama izvoditi i na srpskom jeziku, kao jeziku u službenoj upotrebi. Predlog izmene Zakona je utvrđen posle jučerasnjeg dogovora premijera Igora Lukšića sa predstavnicima...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.