Vlada Tuzlanskog kantona finansira povratak više Bošnjaka, nego Srba

Izvor: B92, 10.Okt.2019, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Tuzlanskog kantona finansira povratak više Bošnjaka, nego Srba

Vlada Tuzlanskog kantona, u BiH, odlučila je da finansijski podrži povratak 30 Bošnjaka i dvoje Srba, saopštio je Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

Odbor smatra da je takva odluka neprihvatljiva, jer u tom kantonu ionako živi većisko bošjačko stanovništvo.

Komisija za odabir i predlaganje korisnika grant sredstava Vlade Tuzlanskog kantona povratak 30 Bošnjaka i dvoje Srba biće finansirano sredstvima kantonalnog budžeta, koja su predviđena za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podršku povratka prognanih.

Ova odluka je objavljena na zvaničnom sajtu vlade, a Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH smatra neverovatnim budući da je, kako kažu, reč o kantonu koji važi kao "oličenje multietničnosti".

Smatraju, naime, da je takva odluka neverovatna jer će sredstva biti izdvojena za povratak naroda kojeg u tom kantonu, inače, ima preko 90 odsto.

Podsećaju da je, na primer, od 251 državnog službenika u Vladi Tuzlanskog kantona samo četvoro Srba, i da je od 196 nameštenika samo troje iz srpskog naroda.

"Umesto da se Vlada Tuzlanskog kantona potrudi da ispoštuje Ustavom zagarantovana prava Srbima na proporcionalnu zastupljenost u organima vlasti, da pomogne obnovu srpskih sela, da spreči seču šume u vlasništvu Srba, ovim aktom Komisija Vlade Tuzlanskog kantona ismejava Aneks 7 Dejtonskog sporazuma, sme se u lice srpskom narodu, i na posredan način poručuje Srbima da nemaju šta da traže u Tuzli ni u Tuzlanskom kantonu", poručuju iz pomenutog odbora u saopštenju koje je potpisao predsednik Ðorđe Radanović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.