Izvor: B92, 07.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Rumunije podnela ostavku

Bukurešt -- Rumunska vlada podnela je ostavku, kako bi se organizovali prevremeni parlamentarni izbori na jesen.

Vlada je podnela ostavku dan pošto je Ustavni sud odbacio pojedine delove zakona o reformi pravosuđa, za koji je premijer Kalin Popesku Taričanu preuzeo odgovornost u parlamentu. Opoziciona Socijaldemokratska stranka tražila je da se izglasa nepoverenje vladi, ali je parlamentarna većina to odbila, posle čega se Socijaldemokratska stranka obratila Ustavnom sudu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Taričanu je rekao da je ostavka podneta zbog odluke Ustavnog suda da ne prihvati ceo paket zakona, što, kako je ocenio, znači da je reforma pravosuđa blokirana. Premijer je ocenio i da je ta reforma preko potrebna i na unutrašnjem planu i kao glavni uslov za pridruživanje Rumunije EU.

Rumunski premijer je rekao da će o reformi pravosuđa sada odlučivati birači, kao i da će oni odlučiti da li će Rumunija da ide dalje ili će ostaviti sadašnje loše pravosuđe i Ustavni sud u kome dominiraju predstavnici bivše vladajuće stranke PSD. Taričanu je izjavio da je odluka vlade jedina mogućnost da Rumunija ispuni sve svoje obaveze za pridruživanje EU u predviđenom roku 2007. Taričanu će obavestiti predsednika Trajana Baseskua o odluci vlade.

Rumunski premijer je o ideji o održavanju prevremenih izbora govorio još početkom godine, kada je preuzeo vlast, kako bi osigurao komotnu većinu u Parlamentu. U Rumuniji se komentariše da je odluka Ustavnog suda samo izgovor za ostavku vlade, jer je do sada premijer Taričanu bio protivnik te ideje, pa se pretpostavlja da je ta odluka doneta pod uticajem Baseskua.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.