Vlada RS tvrdi da referendum nije protiv Dejtona

Izvor: Studio B, 08.Maj.2011, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada RS tvrdi da referendum nije protiv Dejtona

Vlada Republike Srpske (RS) uputila je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) svoj peti izveštaj u kojem tvrdi da zakazani referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH nije nelegalan i antidejtonski.

"Referendum na kojem se traži mišljenje građana, predstavlja osnovni instrument demokratske vladavine. Demokratsku vladavinu nalaže Dejtonski sporazum, uključujući i Ustav BiH", piše u izveštaju.

Nastojanje visokog predstavnika da van zakona stavi kritikovanje njegovih >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << odluka i ostalih postupaka, navodi se dalje, takođe predstavlja kršenje međunarodnog prava koji štiti ljudska, građanska i politička prava i koje obavezuje sve elemente vlasti u BiH, kao i samog visokog predstavnika.

U izveštaju, objavljenom danas na zvaničnom sajtu Vlade RS, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je optužen da svojim stavovima u vezi sa referendumom pokušava da obmane Savet bezbednosti UN. U Vladinom izveštaju se, kako je navedeno, daju odgovori na pismo koje je visoki predstavnik Valentin Incko uputio Savetu bezbednosti UN-a 4. maja, i na konstatacije iznete u njegovom polugodišnjem izveštaju o stanju u BiH.

Vlada RS tvrdi da Incko tim dokumentima "želi da obmane (Savet bezbednosti) - i u pogledu relevatnih činjenica, i u pogledu prava". "Obezbeđenje debate i izrazavanja mišljenja građana o praksi visokog predstavnika da oktroiše zakone i menja ustave putem odluke i kažnjava građane bez pravnog procesa, zaštićeno je Dejtonskim sporazumom, Ustavom BiH i međunarodnim ugovorima o ljudskim, građanskim i političkim pravima u kojima je BiH strana ugovornica", piše u izveštaju.

Vlada RS optužuje visokog predstavnika da upravo njegovi postupci "predstavljaju pretnju stabilnosti BiH" i to "kontinuiranom zloupotrebom ovlašćenja visokog predstavnika, vladavinom putem autokratskih odluka u suprotnosti sa Dejtonskim sporauzmom i međunarodnim pravom". "Ovakvi postupci ne mogu i ne treba da se dalje tolerišu, bilo eksplicitno ili konkludentno", ukazuje se u izveštaju.

Vlada RS je pozvala Savet bezbednosti UN da odbije nastojanja visokog predstavnika usmerena na podrivanje Dejtonskog sporauzma i kršenje prava garantovanih građanima tim sporazumom. Navodeći da je visoki predstavnik Valentin Incko od Saveta bezbednosti zatražio "retroaktivnu potvrdu svojih neovlašćenih i nelegalnih radnji", Vlada RS upozorava da bi davanje takvog odobrenja "značilo potvrdu niza nelegalnih postupaka koji su osuđeni kao povreda ljudskih i demokratskih prava građana BiH".

Vlada RS dalje optužuje visokog predstavnika da je "uništio nezavisnost sudova i tužilaca" u BiH jer je "nametnuo osnivanje Suda i Tužilaštva BiH, uprkos činjenici da u Ustavu BiH ne postoji nijedna odredba koja se odnosi na takve institucije", te da "od tada te institucije tretira kao vlastite".

U izveštaju se navodi da referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH nije obavezujući za vlasti RS - kako to tvrdi Incko, već da se na njemu samo traži mišljenje građana o zakonima koje je nametnuo visoki predstavnik, uključujući zakone o državnom Sudu i Tužilaštvu. Vlada RS je optužila Incka i da je nezakonito poništio odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH o formiranju organa vlasti u Federaciji, ocenivši to kao "destabilizujući napad na vitalnu zaštitu konstitutivnih naroda u BiH, koja se temelji na Dejtonskom sporazumu".

"Postupci visokog predstavnika eliminisali su Ustavom zaštićen glas hrvatskog naroda u Federaciji. Ako to može činiti u Federaciji nekažnjeno, onda je ugrožen i srpski narod. Najdirektnije, pretnja se javlja u vezi sa formiranjem Saveta ministara i ostalih institucija BiH", piše u izveštaju koji je Vlada RS uputila Savetu bezbednosti UN.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.