Vlada RS ne odustaje od svojih uslova za prihvatanje Transportne zajednice regiona

Izvor: RTS, 13.Jul.2017, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada RS ne odustaje od svojih uslova za prihvatanje Transportne zajednice regiona

Vlada Republike Srpske ponovila je svoje uslove za prihvatanje ugovora o Transportnoj zajednici regiona koji su juče u Trstu potpisale sve zemlje sa Zapadnog Balkana osim BiH.
Na današnjoj sednici u Banjaluci vlada je usvojila zaključak kojim prihvata Nacrt ugovora o osnivanju Transportne zajednice Jugoistočne Evrope pod uslovom da usaglašene stavove Sekretarijatu transportne zajednice naizmenično predstavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nadležni ministri iz Saveta ministara BiH i entitetski ministri, po principu rotacije.

Vlada RS je zatražila od Saveta ministara BiH da usvoji zaključak kojim će se utvrditi da u definisanju stavova ispred BiH, koji će biti prezentovani u okviru Sekretarijata transportne zajednice, učestvuju tri nadležna ministarstva - Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, Ministarstvo komunikacija i transporta Federacije BiH i Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske.
"Na ovaj način Republika Srpska je pokazala interes za pristupanje Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope i spremnost na saradnju, te očekujemo od nadležnog ministarstva i Saveta ministara BiH saradnju i koordinaciju kako na ovom, tako i na svim drugim pitanjima značajnim za Republiku Srpsku i BiH", saopšteno je iz Vlade RS.
U saopštenju je navedeno da je Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH transportna infrastruktura u nadležnosti entiteta, kao i da Vlada RS traži puno uvažavanje stavova Republike Srpske.
Bosna i Hercegovina na Samitu zemalja Zapadnog Balkana juče u Trstu jedina nije potpisala Ugovor o pristupanju Transportnoj zajednici, čime su za ovu zemlju stopirani projekti od pola milijarde konvertibilnih maraka.
Ugovor o pristupanju Bosne i Hercegovine Transportnoj zajednici nije potpisan zbog protivljenja Vlade RS, koja je tražila da prezentovanje stavova u okviru Sekretarijata Transportne zajednice obavljaju tri ministarstva (dva entitetska i jedan na državnom nivou) po sistemu rotacije.
Vlada RS još je tražila garancije da železničke kompanije koje imaju dozvolu zemalja EU ili potpisnica Ugovora neće moći imati pristup saobraćajnoj infrastrukturi u BiH.
Zaključci Vlade RS, međutim, nisu bili prihvatljivi za Evropsku komisiju, koja u BiH isključivo pregovara sa jednom adresom, odnosno vlastima na državnom nivou.
Zvizdić: Potpis ugovora samo uz bezuslovan pristanak RS
Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić poručio je da će Bosna i Hercegovina potpisati ugovor o Transportnoj zajednici Zapadnog Balkana tek kada za to dobije "bezuslovan pristanak" Vlade Republike Srpske.
"Nije dobra vest da nije potpisan ugovor o osnivanju Transportne zajednice, iako mi očekujemo od svih koji učestvuju u tom procesu visok stepen odgovornosti", rekao je Zvizdić novinarima u Sarajevu.
Kaže da prihvatanje tog ugovora mora da bude bezuslovno, dodavši da Savet ministara BiH ne može prihvatiti bilo koji "vanustavni" uslov.
"Ne mogu se prihvatiti uslovi izmene ugovora s obzirom na to da je pripremljen i potpisan od drugih zemalja Zapadnog Balkana", istakao je Zvizdić, podsetivši da je Predsedništvo BiH taj ugovor potvrdilo još pre sedam godina.
Prilikom potvrđivanja ugovora, 2010. godine nije bilo nikakvih prigovora niti uslova.
"Proces će biti završen tek onda kada dobijemo bezuslovno mišljenje Vlade RS", istakao je predsedavajući Saveta ministara BiH.
Reagovanje Evropske unije
Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark žali što BiH nije potpisala ugovor o Transportnoj zajednici što je učinilo ostalih pet zemalja koje su time otvorile mogućnost za povezivanja unutar regiona i sa Evropskom unijom.
"Samit je pozvao Bosnu i Hercegovinu da se što pre pridruži potpisnicama i nadam se da će zemlja biti spremna da potpiše sporazum u bliskoj budućnosti", rekao je Vigemark.
Prema njegovim rečima, sada nije vreme za prebacivanje krivice oko toga zašto BiH nije mogla da potpiše taj ugovor, već pažnja treba da bude usmerena na pronalaženje rešenja kako bi se ugovor potpisao.
"Pri tome, moraju se u potpunosti poštovati međunarodne obaveze BiH, kao i ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH", istakao je Vigemark.
Pozvao je nadležne na svim nivoima vlasti u BiH da "krenu napred i reše sve nesuglasice, bez daljih odlaganja".
"BiH je parafirala ugovor o Transportnoj zajednici u februaru ove godine i sva unutrašnja pitanja, uključujući i usaglašavanje zajedničkih stavova pre samog ugovora su trebala biti rešena do sada", naglasio je Vigemark.
Evropska komisija je u Trstu najavila značajan paket od sedam projekata povezivanja, u ukupnoj vrednosti od 194 miliona evra bespovratnih sredstava, te 500 miliona evra investicija za sufinansiranje sedam novih regionalnih projekata za poboljšanje transportnih i energetskih veza unutar zapadnog Balkana i sa Evropskom unijom.
"U ovaj paket su uključena i četiri projekta koje je podnela BiH. Ova četiri projekta će biti realizovna tek kada se reše otvorena pitanja vezana za fiskalni prostor, uključujući i usvajanje Zakona o akcizama, te kada Bosna i Hercegovina potpiše Ugovor o transportnoj zajednici", rekao je Vigemark.
Prema njegovim rečima, ugovor o Transportnoj zajednici predstavlja važan korak ka unapređenju infrastrukture i kvalitetnijih usluga transporta širom regiona, koji će omogućiti zemljama zapadnog Balkana da izvoze na veća tržišta, privuku nove investitore i ojačaju svoj ekonomski rast.
"Na kraju krajeva, time će se poboljšati svakodnevni život građana. Konačno, ovaj ugovor će pomoći zemljama Zapadnog Balkana da usklade domaće zakone o transportu s propisima u EU, čime će ojačati susedske odnose, promovisati prekograničnu saradnju i približiti se Evropskoj uniji", ukazao je Vigemark.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada RS ponovila uslove za Transportnu zajednicu

Izvor: N1 televizija, 13.Jul.2017

Vlada Republike Srpske (RS) ponovila je svoje uslove za prihvatanje ugovora o Transportnoj zajednici regiona koji su u sredu u Trstu potpisale sve zemlje sa Zapadnog Balkana osim BiH...Na sednici u Banjaluci vlada je usvojila zaključak kojim prihvata Nacrt ugovora o osnivanju Transportne zajednice Јugoistočne...

Nastavak na N1 televizija...

Crnadak: Odluka Vlade RS o Transportnoj zajednici predstavlja pozitivan signal

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Jul.2017

SARAJEVO - Zaključak Vlade Republike Srpske kojim se odustaje od dosadašnjih zahtjeva za izmjenom teksta Ugovora i izdavanja garancija za zabranu pristupa željezničkoj infrastrukturi nakon potpisivanja, predstavlja pozitivan signal i otvara put za konačno pristupanje BiH Transportnoj zajednici,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.