Visoki funkcioner Vlade RS podneo ostavku!

Izvor: BKTV News, 31.Avg.2017, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoki funkcioner Vlade RS podneo ostavku!

Hitno se oglasio i predsednik RS!

Glavni revizor Republike Srpske Duško Šnjegota potvrdio je da su on i njegov zamenik Darko Pejić danas Narodnoj skupštini Republike Srpske podneli ostavke i stavili toj instituciji mandate na raspolaganje i dalje postupanje, što je osudio lider opozicione NDP Dragan Čavić ocenivši da je to loša poruka.

Predsednik RS Mlorad Dodik je, međutim, da je ostavka Glavnog revizora čin odgovornog čoveka i profesionalca.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << je javila RTRS, Šnjegota i njegov zamenik navode da su se na ovakav postupak odlučili isključivo iz ličnih, profesionalnih i moralnih razloga.

Vladajuća koalicija zatražila je prošle sedmice od Glavnog revizora da podnese ostavku ili će, kako su naveli, u suprotnom biti smenjen.

Ostavke Šnjegote i Pejića bile su povod da predsednik opozicionog NDP i zastupnik u NSRS Dragan Čavić sazove konferenciju za novinare na kojoj je rekao da su te ostavke posledica pritiska "vladajućeg režima u RS-u".

Dodik: Okupiti se oko ideje koja se zove Republika Srpska

Čavić je ocenio da ostavka glavnog revizora mora biti razmatrana na sednici NSRS-a, nakon čega je potrebno izabrati novog glavnog revizora na mandatni period od sedam godina.

Rekao je i da mu je Šnjegota preneo da je njegov rad na mestu glavnog revizora bio profesionalan i da je ostavku podneo zbog pritisaka koji su usledili nakon objavljivanja revizorskih izveštaja.

Čavić kaže da je protiv ostavke Šnjegote jer je na taj način "izašao u susret režimu".

"NDP je bio spreman da u potpunosti napusti klupe NSRS-a i da se u nju ne vratimo sve dok se u tu instituciju ne vrati poštivanje demokratije i Poslovnika", rekao je Čavić.

Kako kaže, ukidanje nezavisne revizorske kontrole je "napravilo režimski entitet podsećajući da su u RS-u pod režimskom kontrolom i druge institucije, poput RTRS-a".

Dodik isprozivao Vujoševića: Vidimo se kad Republika Srpska bude samostalno igrala!

Očito je, kaže Čavić, da Šnjegota nije sprovodio političke diktate, poručujući da bi zapošljavanje glavnog revizora i njegovog zamenika u institucije pod kontrolom Vlade RS-a značilo da im je zapjećeno da neće imati hleb, odnosno da im je bolje da ćute.

Čavić je optužio predsednika RS Mlorada Dodika da je spreman da uguši sve institucije bez obzira na argumente i profesionalne standarde, na šta, kako je rekao, opozicija mora da odgovoriti.

"Mi ćemo snagom argumenata o ovome raspravljati u RS-u, ali nasilje režima više nemamo pravo da trpimo", rekao je Čavić i za narednu sedmicu najavio sastanak lidera opozicije da bi raspravljali o, kako je rekao, nasilju režima Mlorada Dodika.

On smatra da je Šnjegota ostavkom poslao lošu poruku građanima da se ne isplati boriti protiv nepravilnosti.

Podsetio je da glavni revizor može biti smenjen samo u tri slučaja: ako podnose ostavku, ako je šest meseci sprečen da obavlja svoju funkciju i ako se ne pridržava standarda.

Nezgoda na svečanosti! Zapalio se Dodikov automobil! (VIDEO)

Reagujući na ostavku Šnjegote, Dodik je rekao da je to čin odgovornog čoveka i profesionalca, ali i da je bivši Glavni revizor prozreo strategiju opozicije - SDS-a, PDP-a i NDP-a - "čija je želja bila da preko njegovog imena i rada uberu koji jeftin politički poen".

"Pokazalo se da glavni revizor za opoziciju Republike Srpske nije institucija, već je očito trebalo da bude instrument za ostvarivanje njihovih političih ciljeva. LJuti zbog činjenice da se glavni revizor povukao, danas nisu birali reči, pa je bilo svega - od uvreda do kleveta", rekao je Dodik za Srnu.

Osvrnuvši se na optužbe opozicije, koja tvrdi da je Šnjegota ostavku podneo pod pritiskom "režima u RS", Dodik je ocenio da je opozicija u Srpskoj, izgleda, potpuno izgubila kompas i da je u tom i takvom stanju zaboravila da to što su opozicija ne znači da nemaju odgovornost, ne prema vlasti, već prema narodu Republike Srpske.

"Reakcije koje već dva dana dolaze iz redova SDS-a, PDP-a i NDP-a govore da je reč o potrošenim političkim ličnostima koji politiku vode od danas do sutra", zaključio je Dodik.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.