Više vode ovog leta u Baru

Izvor: Politika, 23.Jun.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više vode ovog leta u Baru

Vodosnabdevanje čitavog Crnogorskog primorja biće rešeno kada bude završen Regionalni vodovod

Od našeg dopisnika

Bar – Snabdevanje vodom u Baru ove sezone biće bolje nego prošle, kazao nam je direktor Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija” Gojko Šušter. Bar je i proteklih godina imao najmanje problema sa vodosnabdevanjem od primorskih opština, a poboljšanje se odnosi na sanaciju i rekonstrukciju vodovodne mreže u centru grada >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Topolici, gde se, zbog dotrajalosti vodovodne mreže, mnogo vode gubilo na putu do potrošača.

Po rečima Vida Dabanovića, direktora Agencije za investicije i imovinu, opština je uložila, uzimajući kredit i iz sopstvenih sredstava, oko 5.000.000 evra za sređivanje vodovoda na Topolici. Istina, postoji mogućnost da tokom leta, u višespratnicama bez hidrofora, dođe do manjih problema sa vodom, ali oni će, uverava Šušter biti retki.

– Sem ukoliko nestane struja, ali tu smo nemoćni i to nije u nadležnosti Vodovoda – veli Šušter.

Inače, očekuje se da će sa tri izvorišta u Starom Baru, Zaljevu i Orahovom polju u Crmnici, Bar dobijati oko 420 litara vode u sekundi.

Konačno pitanje vodosnabdevanja čitavog Crnogorskog primorja biće rešeno kada bude završen regionalni vodovod.

Inženjer Vojo Rajković koji u ime beogradske firme IK obavlja nadzor nad radovima Južnog kraka Regionalnog vodovoda, od rezervoara Đurmani prema Petrovcu do prekidne komore Ćafe ka Ulcinju, u dužini od 16,5 kilometara, kaže da bi voda iz Regionalnog vodovoda trebalo da potekne do idućeg leta.

– Na području barske opštine preostalo je da se uradi još oko 3,5 kilometara. Za vreme sezone radićemo na postavljanju cevi u Bjelišima, Popovićima i uz brdo Ćafe, a od septembra na Jadranskoj magistrali od Črvanja do hotela „Ineks” u Sutomoru, u dužini od oko 1.800 metara – kaže Rajković.

Na jesen će početi i radovi na kraku koji se odvaja iz prekidne komore Ćafe prema Ulcinju, odnosno poznatim vikend naseljima Veliki pijesak i Utjeha, koja otkako su izgrađena kubure sa vodom. U ovim naseljima, omiljenim destinacijama Beograđana, biće istovremeno izgrađena i kanalizacija.

Rajković objašnjava da će voda iz Regionalnog vodovoda biti distribuirana u gradske rezervoare. U Sutomoru ima tri rezervoara – u naselju Rutke i dva u Đurmanima, a u Baru su rezervoari Kajnak i Šušanj 2. Iz ovih rezervoara voda će biti dopremana do potrošača u opštini. U toku je usaglašavanje regionalnog sa lokalnim sistemom vodovoda, pa se očekuje da će čitava opština biti pokrivena vodovodnom mrežom.

Milan Vujović

[objavljeno: 24/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.