Više turista samo na papiru

Izvor: Politika, 25.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više turista samo na papiru

Prema prvim pokazateljima, ovogodišnja letnja sezona biće uspešnija na severu Crne Gore, u planinskim odmaralištima na Žabljaku i u Kolašinu, nego na primorju

Podgorica – Ovogodišnja letnja turistička sezona, ako je suditi prema prvim pokazateljima koje saopštavaju turistički radnici, biće uspešnija na severu Crne Gore, u planinskim odmaralištima na Žabljaku i u Kolašinu, nego na primorju.Prema podacima Nacionalne turističke organizacije, u Crnoj Gori >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << boravi više od 34.000 turista, od kojih 20.000 u hotelima. Zvanične podatke o broju gostiju, međutim, demantuju ugostitelji i zakupci plaža, koji tvrde da je poseta osetno manja nego lane.

Iz Turističke organizacije Žabljaka saopštavaju da imaju više gostiju nego prošle godine. Direktor TO Žabljak Darko Stijepović tvrdi da će statistički pokazatelji „ukazivati na manji broj turista zato što Monstat podatke dobija samo iz osnovnog smeštaja”.

– Veliki broj turista ne boravi u tom smeštaju, a mi ne možemo znati njihov broj, zbog čega podaci mogu pokazati pad koji nije realan – pojasnio je on. – Očekujemo dobru sezonu jer je marketinška priprema bila dobra. Turistička ponuda Žabljaka uoči sezone bila je nekoliko puta predstavljena u velikim svetskim časopisima, što bi trebalo da doprinese većem broju turista.

Ove sezone na Žabljaku cene smeštaja neznatno su uvećane, tako da krevet u privatnom smeštaju staje od pet do 15 evra, dok je hotelski smeštaj za nijansu skuplji nego prošlog leta.

Za razliku od planinskih centara, na primorju nisu preterano zadovoljni dosadašnjom posetom. Iako kažu da turista ima, većina hotelijera smatra da to nije dovoljno za ovo doba sezone.Podaci Turističke organizacije Budva pokazuju da se na ovoj rivijeri trenutno odmara manje od 20.000 turista, ali je gostiju u hotelima manje nego lane.

– Od registrovanih gostiju, 18.400 je inostranih, dok je 1.500 turista iz Crne Gore – ističe direktorka TO Jelena Rađenović. – Gosti su uglavnom smešteni u hotelima u kojima boravi 10.900 gostiju, ali je taj broj za sedam odsto manji nego u istom periodu prošle godine.

Direktor elitnog hotela „Kvin ov Montenegro” u Bečićima Dragan Ivančević smatra da su „padu broja turista doprineli loše pripremljena sezona, radovi koji još traju na primorju i opšti ambijent, koji nije turistički”.

– Ne znam da li su tačni zvanični podaci o rastu broja turista od pet odsto, ali naš hotel beleži znatno manju posetu nego prethodnih godina – kaže Ivančević. – Goste dočekuje nepripremljena infrastruktura i buka, a sve to je rezultat loše urađene predsezone.

Ivančević tvrdi da se javljaju problemi sa partnerima „koji su izgubili poverenje u nas, upravo zbog loše pripreme sezone”. „Situacija sa početka sezone reflektovaće se tokom celog njenog trajanja, a gostiju će biti manje nego prethodne godine”, tvrdi on.

Poslanik Pokreta za promjene u Skupštini Crne Gore Miloš Bigović smatra da je „utisak da je broj turista u Crnoj Gori tokom juna manji nego u istom mesecu prošle godine”, te da ključni razlog za to može biti rast cena u svim sektorima. Bigović ističe da ne veruje zvaničnoj statistici o poseti, „koju objavljuje vlada, a prema kojoj je ovog meseca zabeležen rast broja turista od pet odsto”.

– Sumnjam da će vlada ove godine dostaviti tačne podatke, jer oni ni prošlih godina nisu bili verodostojni. Uvek su bili frizirani – tvrdi on.

Đorđe Brujić

----------------------------------------------------------------

Statistika u klin, ugostitelji u ploču

Bar – Na početku kalendarskog leta, ocene iz Turističke organizacije Bar i ovdašnjih ugostitelja nikako se ne slažu. Prvi tvrde da je više gostiju nego prošle godine, drugi da ih je znatno manje.Prema zvaničnim podacima, na barskoj rivijeri se odmara 4.635 turista, 12 odsto više u odnosu na prošlu godinu. U Turističkoj organizaciji to obrazlažu činjenicamai kažu da je sezona počela znatno ranije i da je mnogo više stranaca, kao i da su cene u Baru u odnosu na druge crnogorske gradove, a posebno zemlje u okruženju, veoma konkurentne.

Sa druge strane, ugostitelji ističu da je osetno je manje turista nego lane u ovo vreme. Tome su podjednako doprineli loše vreme tokom juna, evropsko fudbalsko prvenstvo i radovi na prilaznim putevima Baru i u samom gradu. Naravno, i zabrana unošenja hrane u Crnu Goru.

– Takozvanimparadajz turistima je odzvonilo, ali, izgleda i nama čiji su oni bili gosti – kazao nam je jetko jedan od privatnika, vlasnik još praznih soba i pansiona.

M. V.

[objavljeno: 26/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.