Izvor: B92, 15.Jul.2009, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više turista iz Srbije u Hrvatskoj

Zagreb -- Iako je svake godine sve više turista iz Srbije koji letuju u Hrvatskoj, znatnijeg porasta još nema. Trenutno u Hrvatskoj letuje 8800 turista iz Srbije.

Konačna ocena letovanja, kažu u šali, zavisi od toga, hoće li im auto ostati neoštećen. Hteli su već da dođu odavno, reklame su ih samo podstakle.

"Prvi put sam ovde, možda najlepše mesto gde sam letovala”, kaže Tijana Savatić, turistkinja.

"Pun je Beograd billborda koji pozivaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na letovanje u Hrvatskoj”, kaže Oliver Savatić.

I zaista, "Tako lepa, a tako blizu”, nalazi se na 230 mesta u Beogradu, Novom Sadu i Subotici. I u turističkim agencijama potvrđuju da se Hrvatska vraća u modu.

"Moram da kažem da je interesovanje za hrvatsko primorje sve veće i veće, međutim još ne možemo da govorimo o masovnom odlasku naših turista”, kaže Mirko Bauk, vlasnik turističke agencije.

Prošle godine, u Hrvatsku je došlo 14 odsto više turista iz Srbije, nego 2007. godine, a u prvoj polovini 2009. trend se nije nastavio, brojka je pala za 1 odsto.

U maju 2007. godine, u odnosu na prošli maj, poseta je opala za 12 odsto, no u junu, tačno po završetku kampanje, Srba je 17 odsto više, došlo ih je 8800.

Kampanja u Srbiji koštala je 880.000 kuna (oko 120.000 evra), što znači da je ministarstvo potrošilo tačno 100 kuna po gostu.

"Svakako da je direktno kampanja imala uticaja na srpsko tržište i povećanje broja dolazaka i noćenja”, kaže Ivo Mujo, državni sekretar u Ministarstvu turizma.

Hrvatska još nije najtraženija destinacija za turiste iz Srbije.

Nedavno istraživanje pokazuje da će ih najviše na odmor u Crnu Goru, svaki peti koji ide na letovanje otputovaće u Grčku, slede Turska i Bugarska, a tek 5 odsto srpskih turista će u Hrvatsku.

U agencijama kažu da je razlog vrlo jednostavan.

"Nije više razlog, kako da kažem, međunacionalni odnosi. Više je to stvar cena koje su prilično visoke u hotelima u Hrvatskoj”, kaže Mirko Bauk, vlasnik turističke agencije u Beogradu.

Možda jest i lepa i blizu, ali je i skupa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.