Vijesti: Istraga prljavog novca Romanova

Izvor: Mondo, 28.Jan.2013, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vijesti": Istraga "prljavog novca" Romanova

U Crnoj Gori je pokrenuta istraga protiv ruskog državljanina Aleksandra Romanova zbog sumnje da je kupovinom dva elitna hotela na Svetom Stefanu "oprao pare" stečene nekim krivičnim delom, pišu podgoričke "Vijesti".

Foto: http://www.hotel-azimut.com/

List, naime, navodi da kada su bogati Rusi pre nekoliko godina pokupovali nekretnine na Crnogorskom primorju, nadležni nisu proveravali da li su njihovi milioni čisti ili potiču od nekog krivičnog dela.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
Vremenom su se otvarale afera za aferom, a zajednicko im je, kako se navodi, da je "prljavi ruski novac" završio na crnogorskim računima.

Tako je nedavno i vlasnik dva elitna hotela na Svetom Stefanu Aleksandar Romanov, koji je u Rusiji već iza rešetaka, stavljen na listu onih koji su novac dobijen korupcijom oprali kupovinom nekretnina u Crnoj Gori.

List ističe da su takvu informaciju objavila i moskovska "Komsomolskaja pravda" koja kaže da je Romanovu, inače, penzionisanom pukovniku ruske spoljno-obaveštajne službe, zaplenjena imovina u Moskvi.

"Komsomolska Pravda"piše da je tokom istrage utvrđeno da je novac koji je Romanov stekao mitom kao visoki rukovodilac jedne državne kompanije, prao novac i u Crnoj Gori.

"Milioni dolara i rubalja takvog profita, navodno, oprani su preko banaka i potrošeni na kupovine akcija i nekretnina u inostranstvu", tvrdi moskovski list, a prenose "Vijesti".

Podseća se da je Romanov bio i savetnik generalnog direktora "Rosteka", državnog holdinga za carinske poslove, firme koja je poslovala sa tamnošnjom carinom.

Koliko je dobro razvio "posao", govore i podaci o tome šta mu je sve oduzeto tokom plenidbe - poslovni prostori u Moskvi, zemljište u Podmoskovlju, pet automobila i motocikl.

"Vijesti" pišu da su inspektori crnogorskog odseka za organizovani kriminal Uprave policije već saslušavali neke osobe, koje su imale poslovne odnose s Romanovim.

Podseća se da je Romanov još 2006. registrovao firmu za hotelijerstvo kojoj je dao ime "Romanof d. o.

Pod istim imenom Romanov je na Svetom Stefanu otvorio hotel sa četiri zvezdice koji ima i bogatu promociju na Internetu kao vrlo atraktivna lokacija.

Preduzeće je vlasnik 300 kvadrata zemljišta i suvlasnik oko 400 kvadrata na Svetom Stefanu, ali tu nema uknjiženih objekata, već su samo upisani voćnjaci.

Ovaj bivši ruski obavešajac poseduje i hotel "Azimut" koji je kupio od Budvanina Dušana Delića, oca kontroverznog Ivana Delića koji se pominjao u mnogobrojnim sumnjivim slučajevima.

Suvlasnik Romanovljeve firme u Crnoj Gori je Nadežda Horeva, supruga njegovog kolege bivšeg obaveštajca Andreja Horeva.

Inače, na Svetom Stefanu postoji čitavo rusko selo sa luksuznim vilama.

Koliko je zaista problematičnog novca iz Rusije ušlo u legalne tokove u Crnoj Gori nije poznato.

(Tanjug, foto: http://www.hotel-azimut.com/)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.