Izvor: B92, 04.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vidno pranje novca u Crnoj Gori"

Podgorica -- Nebojša Medojević izjavio da će izveštaj američke vlade o pranju novca u Crnoj Gori oterati ozbiljne strane investitore.

"Pranje novac se više ne može sakriti, jer se kupuju nekretnine koje nemaju nikakvu vrednost da bi kasnije preko tih firmi prali novac", rekao je lider Pokreta za promene i ukazao na mogućnost povećanja stope kriminala, narkomanije i nasilja.

Medojević je rekao da će posle tog izveštaja ozbiljni investitori bežati iz Crne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gore i dodao da u tu zemlju već zanemarljivo malo ulažu tri najjača investitora u regionu SAD, Italija i Nemačka.

On smatra da je Crna Gora pogodno tlo za pranje novca odnosno da je najmanje rizična zemlja za legalizaciju prljavog novca, što su prepoznali ljudi iz kriminalnog miljea.

Medojević kaže da se u Crnu Goru mogu nesmetano uneti velike količine novca koje se kasnije slobodno investiraju na tržište kapitala, u nekretnine, bankarski sektor.

"Bankarski sistem služi kao protočni bojler jer gotovina koja se unese u Crnu Goru, legalizuje se, a onda korišćenjem veoma labavnih kontrolnih mehanizama se tako legalizovana iznosi iz Crne Gore. Pokazatelj toga je i mali bilans crnogorskih banaka i činjenica da one najmanje od svih u regionu finansiraju regularni biznis", rekao je on.

U juče objavljenom izveštaju Stejt departmenta se navodi da se novac iz ilegalnih aktivnosti "pere" u Crnoj Gori kroz ulaganje u nekretnine. Dodaje se da nelegalni prihodi stižu od trgovine drogom, korupcije zvaničnika, utaje poreza i organizovanog kriminala.

Niko od predstavnika crnogorske vlasti do sada se nije oglasio povodom tog izveštaja.

"Postoje pojedinačni slučajevi"

Ekonomski analitičar Predrag Drecun je izjavio da se ne može generalno reći da se u Crnoj Gori novac iz ilegalnih aktivnosti pere kroz ulaganja u nekretnine, ali da verovatno ima pojedinačnih slučajeva.

Prema njegovim rečima, Stejt dipartment je u konstantnom strahu od terorizma zbog čega je razumljiv njihov strah da se u Crnoj Gori kroz nekretnine, koje postaju sve više atraktivne, pere novac.

Drecun je kazao da je jedna takva generalna ocena više bazirana na strahu i na proceni, a ne na egzaktnim podacima ali da bi bilo interesantno videti da li Stejt dipartment ima dokaze o nekim konkretnim interesnim grupama koje se time bave.

On smatra da vlada treba da zaštiti interese Crne Gore primerenom poreskom politikom i urbanističkim planovima, te je predložio povećanje stope poreza za promet nekretina, koja sada iznosi dva odsto, kao i uvođenje dodatnog poreza za kupovinu nekretnina koje služe za preprodaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.