Veritas: Hrvatska policija uhapsila Srbina Mirka Žarkovića

Izvor: Studio B, 22.Jan.2014, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veritas: Hrvatska policija uhapsila Srbina Mirka Žarkovića

Na graničnom prelazu Batrovci hrvatska policija uhapsila je Mirka Žarkovića (44), državljanina Srbije i Australije.

Žarković je uhapšen zbog navodnog ratnog zločina tokom 90-ih godina prošlog veka, iako njegovo ime nije na spiskovima procesuiranih lica za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, a ista sudbina je pre desetak dana zadesila i Sašu Počuču (43).

Dokumentaciono informacioni centar Veritas saopštio je da je Žarković, rođen u Jagodnji Donjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << opština Benkovac, uhapšen juče po poternici MUP-a Hrvatske i jutros je iz Zadra prebačen u Split gde treba da bude saslušan.

Žarkovićevo ime do sada se nije nalazilo na spiskovima procesuiranih lica za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, pa tako ni na poslednjem spisku od 31. marta prošle godine, na kojem je bilo 1.577 lica, saopštio je Veritas.

U saopštenju se navodi da je Žarković pre rata završio srednju školu unutrašnjih poslova u Zagrebu, a u toku rata je radio u benkovačkoj policiji sve do 4. avgusta 1995. godine, do akcije "Oluja", kada je sa porodicom i ostalim Krajišnicima izbegao u Srbiju.

Godine 1997. sa porodicom se iselio u Australiju, gde je u međuvremenu stekao i australijsko državljanstvo, a poslednjih godina živi i u Australiji i u Srbiji, čiji je takođe državljanin.

U saopštenju se navodi da je na istom graničnom prelazu 10. januara hrvatska policija je uhapsila i Sašu Počuču, rodom iz Gospića, takođe zbog navodnog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u svojstvu čuvara u zatvoru u Kninu.

To se dogodilo, kako se navodi, samo 40 dana nakon što je izdržao zatvorsku kaznu od šest i po godina, po ranijoj presudi Županijskog suda u Šibeniku. Počuča je nakon četiri dana, odlukom istražnog sudije, pušten iz pritvora uz istovremeno obustavljanje postupka.

U saopštenju se dodaje da su na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta do sada uhapšena 122 Srbina iz Hrvatske i bivša pripadnika JNA, od kojih su 36 ekstradirani u Hrvatsku.

Od ekstradiranih, do sada je protiv 18-orice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije dela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posledicu gubitak obeštećenja za vreme provedeno u pritvoru, navodi se u saopštenju i ukazuje da ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih poternica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.