Izvor: Politika, 04.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliko uho nadzire Bosnu

Sarajevo - Potpisivanjem protokola između svih policijskih struktura u BiH zvanično je prihvaćeno uspostavljanje sistema za presretanje, prisluškivanje i snimanje svih telefonskih razgovora mobilne i fiksne telefonije, SMS poruka i telefaks pošiljki. Uspostavljaju se takozvani TATRA i VOIP telekomunikacijski sistemi, čime se nadzor nad građanima, za potrebe policije i pravosudnih organa, stavlja u zakonske okvire, izjavio je ministar bezbednosti Tarik Sadović. TATRA sistemi će stvoriti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << digitalne i radio-komunikacijske mreže za prenošenje glasa i podataka, a VOIP sistem vezu između policijskih i pravosudnih organa. "Radi se o strašnom, snažnom i moćnom sredstvu u rukama policije, što može biti i snažno oružje protiv demokratije", rekao je Sadović. Očekuje se, ipak, da sve bude u zakonskim okvirima, da neće biti zloupotrebe jer je čitav sistem usmeren na otkrivanje teških kriminalnih dela.

Policija je do sada u tom pogledu posao obavljala "pešice", a uskoro će biti u prilici da kontroliše građane sklone kriminalu, a time u velikoj meri da smanji broj nedozvoljenih radnji i delovanja pojedinaca i grupa. Za početak, sistem će biti uspostavljen na području MUP-a kantona Sarajevo i CJB Istočno Sarajevo, gde je velika koncentracija kriminala, a zatim će sistem biti uspostavljen na čitavom području BiH. Centrala za obradu podataka biće smeštena u Sarajevu, u sedištu SIPA (Državna agencija za istrage i zaštitu) a centri za prisluškivanje na više lokacija u BiH.

Sead Lisak, v. d. direktora SIPA, izjavio je da će prisluškivanje određenih osoba biti moguće "samo na osnovu naloga tužilaštva i suda, i to u slučajevima delovanja protiv ustavnog poretka, terorizma i dela u kojima je zaprećena kazna više od tri godine". Za uspostavljanje pomenutog sistema, kojim raspolažu sve razvijene zemlje, Evropska komisija je izdvojila 2,1 milion evra. Predstavnik EK u BiH Ferdinand Kop upozorio je na važnost zaštite podataka do kojih će pravosudne institucije i policijske strukture dolaziti putem pomenutog sistema.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.